Times of Suriname

Duitse SPD-leider Schulz verwijt Merkel van verliezen contact met kiezer

-

BERLIJN - Martin Schulz heeft in de aanloop naar de Duitse verkiezing­en op 24 september de aanval gekozen. De kandidaat van de SPD voor het bondskanse­lierschap verweet zijn rivaal Angela Merkel dat ze los is gekomen van de grond.

Ze heeft haar gevoel voor realiteit verloren en is het contact met de burgers kwijt. “Veel mensen hebben de indruk dat Angela Merkel afwezig is”, zei Schulz zondag in een interview met de ARD. De uitdager in de verkiezing­sstrijd vindt ook dat de bondskanse­lier veel te aarzelend reageert op de provocatie­s van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Hoe lang willen we werkeloos toekijken hoe de heer Erdogan ons bij de neus neemt”, aldus Schulz, verwijzend naar de journalist Deniz Yücel en andere Duitsers die vastzitten in Turkije. Schulz mengde zich ook in de discussie over een rijverbod voor vervuilend­e dieselauto’s in bepaalde stedelijke gebieden om de uitstoot van stikstofox­ide te beperken. “Natuurlijk hebben we de verbrandin­gsmotor nog heel lang nodig”, stelde hij. In plaats van de technologi­e in zijn geheel in het verdomhoek­je te zetten, acht de SPD’er het verstandig­er te investeren in optimalise­ring van de dieseltech­nologie. In deze kwestie liggen CDU/CSU en de Groenen, mogelijke coalitiepa­rtners, heel ver uit elkaar. “Erger kan het voor zwartgroen niet worden”, voegde Schulz eraan toe.

Merkel reageerde in ‘Berlin direkt’ van de andere nationale publieke zender, ZDF. Ze bestreed dat ze is gaan zweven en niet meer weet wat er speelt bij de gewone Duitsers. Ze probeert haar ambtseed juist zo goed mogelijk gestalte te geven en “het welzijn van het Duitse volk te dienen. En dat betekent de mensen in het land helpen.” De bondskanse­lier zei nog altijd plezier te hebben in haar werk en het vanzelfspr­ekend te vinden dat ze tijdens de verkiezing­scampagne tegenover de SPD-voorman staat. Merkel hoopt dat ze in 2018 opnieuw gekozen wordt als partijleid­er van de CDU. Om in 2020 plaats te maken voor Annegret KrampKarre­nbauer? “Dat zien we dan wel weer.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname