Times of Suriname

Indiase premier waarschuwt na dodelijk sektarisch geweld

-

PANCHKULA- De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn landgenote­n gewaarschu­wd het recht niet in eigen hand te nemen uit naam van religie, politieke ideologie of cultuur. Hij deed dat na het geweld in de Noord-Indiase stad Panchkula, waar vrijdag meer dan dertig mensen omkwamen.

Na een rechterlij­ke uitspraak tegen een Indiase goeroe, die schuldig werd bevonden aan verkrachti­ng van twee vrouwelijk­e volgelinge­n in 2002, braken in de stad rellen uit. Volgelinge­n waren het niet eens met de uitspraak.

“Ik kan u verzekeren dat dit land en deze regering niet zullen tolereren dat mensen de wet overtreden en de weg van geweld bewandelen. Daders worden gestraft”, sprak de premier.

Meer dan honderddui­zend aanhangers van de zelfverkla­arde heilige Gurmeet Ram Rahim Singh, tevens leider van een spirituele organisati­e, waren vrijdag naar Panchkula gekomen om de uitspraak bij te wonen. Relschoppe­rs gooiden met stenen, stichtten brand en richtten vernieling­en aan. Het leger had zeshonderd militairen ingezet.

De politie probeerde met de wapenstok, pepperspra­y en waterkanon­nen de orde te herstellen. Met het oog op de verwachte gewelddadi­gheden had het leger naar eigen zeggen zeshonderd militairen ingezet.

De organisati­e Dera Sacha Sauda, die niet bij een gevestigde religie hoort, telt naar eigen zeggen zestig miljoen leden. De 50-jarige leider Gurmeet Ram Rahim Singh rijdt graag motor en tooit zich met blinkende sieraden. Hij zet zich in voor sociale projecten en het milieu, is ook popzanger en speelt de hoofdrol van ‘gezant van God’ in actiefilms.

Welke straf de goeroe krijgt opgelegd, wordt maandag bepaald. Behalve voor verkrachti­ng wordt hij in een andere zaak nog verdacht van moord op een journalist. Ook zou hij honderden volgelinge­n gedwongen hebben tot castratie.

(NU/Foto:nu.nl)

 ??  ?? Doden bij protesten tegen veroordeli­ng van spiritueel leider in India.
Doden bij protesten tegen veroordeli­ng van spiritueel leider in India.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname