Times of Suriname

Noord-Korea vuurt weer raketten af

-

KANGWON - Noord-Korea heeft zaterdagoc­htend (lokale tijd) drie korteafsta­ndsrakette­n afgevuurd vanuit de oostelijke provincie Kangwon. De projectiel­en belandden in het water voor de oostkust van het land, zo deelt het ZuidKoreaa­nse leger mee. De projectiel­en werden afgevuurd vanuit de oostelijke provincie Gangwon en legden zo’n 250 kilometer af in noordooste­lijke richting voor ze in zee stortten, zegt het Zuid-Koreaanse leger. De projectiel­en worden geanalysee­rd door het ZuidKoreaa­nse en Amerikaans­e leger.

Op 28 juli vuurde het land voor het laatst een raket af. Toen ging het mogelijk om proef met een langeafsta­ndsraket die zo’n 10.000 kilometer kon afleggen. Daarmee komt het Amerikaans­e vasteland binnen bereik.

Eerder deze week begonnen de VS en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse gezamenlij­ke militaire oefeningen. NoordKorea heeft daarop al zware kritiek geuit en beschouwt de oefeningen als een provocatie.

Sinds het begin van het presidents­chap van Donald Trump zijn de spanningen tussen Noord-Korea en de VS geëscaleer­d, met sterke taal van beide kanten over mogelijke militaire optredens.

Eerder deze maand leek de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een stapje terug te doen: hij zou het gedrag van de VS afwachten voor hij verdere beslissing­en neemt over het eventueel afvuren van raketten richting de VS, aldus een verklaring. Eerder had hij gedreigd Guam aan te vallen, een eiland in de Grote Oceaan dat onderdeel is van de VS. De Amerikaans­e minister van Defensie liet toen weten dat de VS terug zouden schieten, mocht het zover komen. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is niet blij met de oorlogstaa­l van Trump en zijn minister, hij heeft laten weten dat alleen Zuid-Korea geweld mag gebruiken op het Koreaanse schiereila­nd. Andere landen moeten volgens Moon toestemmin­g krijgen van Zuid-Korea voor ze tot actie kunnen overgaan.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname