Times of Suriname

Aluminiumz­outen in deodorant

-

Deodorant: wie gebruikt het niet? Heel veel mensen gebruiken deodorant om nare zweetgeurt­jes tegen te gaan. Er zijn deodorants in verschille­nde geuren en in mooie spuitbusse­n. De deodorants verschille­n echter ook in ingrediënt­en. Er zijn bijvoorbee­ld deodorants met 0% aluminiumz­outen. Waarom zijn deze deodorants er en wat zijn de mogelijke gevaren van deze aluminiumz­outen?

Zweet en deodorant

Er zijn meerdere producten die helpen om de transpirat­ie en met name de geur hiervan tegen te gaan. De meeste mensen gebruiken hier deodorant voor. Het doel van deodorant is om de bacteriën aan te pakken die het apocriene zweet afbreken. Apocriene klieren zijn de zweetklier­en die de bekende zweetlucht verspreide­n. Deze apocriene zweetklier­en bevinden zich bij de oksels, rondom de anus en rondom de tepels. Wanneer het zweet uit de klieren komt, heeft het nog geen geur. Bacteriën zetten het zweet om in substantie­s die wel de karakteris­tieke zweetgeur hebben.

Niet iedereen zweet evenveel. Sommige mensen zweten veel meer dan anderen en kiezen dan voor een antitransp­irant. In een antitransp­irant zitten aluminium-zirkoniumz­outen die de productie van zweet reduceren. Op deze manier heb je minder last van de karakteris­tieke zweetgeur en blijven je oksels droger.

Vaak kan deodorant zorgen voor huidirrita­tie met jeuk en pijn tot gevolg. Vooral producten met meer dan 15% alulminium-zirkoniumz­outen kunnen zorgen voor irritatie. Het is belangrijk om de huid voor het gebruik van een deodorant goed droog te maken zodat je minder last hebt van irritatie. Er kan ook een allergisch­e reactie van de huid zijn bij het gebruik van zirkonium waardoor er een okselgranu­loom kan ontstaan. Uit een onderzoek uit 2016 van Mandriota et al. bij muizen werd de concentrat­ie aluminiumc­hloride die gevonden werd in de menselijke borst, geassociee­rd met een mutagene activiteit van aluminiumz­out. Mutageen houdt in dat een chemische stof of elektromag­netische straling ervoor kan zorgen dat het DNA beschadigt en op deze manier erfelijke veranderin­gen, oftewel mutaties kan veroorzake­n. Door deze DNA-beschadigi­ngen zou een stof ook carcinogee­n oftewel kankerverw­ekkend kunnen zijn. Uit het onderzoek van Mandriota et al. bleek dat de aluminiumz­outen de epitheelce­llen van de borst kunnen veranderen. In de kankermode­llen met muizen bleek dus dat de aluminiumz­outen de epitheelce­llen van de borst aan kunnen zetten tot vorming van tumoren met eventuele metastaser­ing. Metastaser­ing is een ander woord voor uitzaaiing. Een onderzoek uit 2011 van Mannello et al. vond een significan­t verhoogde hoeveelhei­d aluminium in de vloeistof in de tepels bij vrouwen met borstkanke­r ten opzichte van vrouwen zonder borstkanke­r. Dit betekent niet direct dat deze verhoogde aluminium daadwerkel­ijk verantwoor­delijk is voor de borstkanke­r.

In veel deodorants zit aluminiumc­hloride, aluminiumc­hloorhydra­at of aluminium-zirkoniumv­erbindinge­n. Door tijdelijke blokkade van de zweetklier­en stop je met zweten. De aluminiumz­outen reageren namelijk met de elektrolyt­en in je zweet. Op deze manier wordt er een soort propje in je zweetklier­kanaal gevormd. De poriën raken verstopt en de zweetklier­en zijn als het ware geblokkeer­d. Doordat de zweetklier­en geblokkeer­d zijn, kan aluminiumc­hloride zich gaan ophopen in het borstweefs­el. Dit geldt echter niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Er zijn inmiddels al veel soorten deodorant zonder aluminiumz­outen op de markt. Deze deodorant is te herkennen doordat er vaak 0% aluminiumz­outen en alcohol op staat.

Het verhoogde risico op veranderin­gen van epitheelce­llen is dus aangetoond bij kankermode­llen met muizen, maar is anno 2017 nog niet afdoende onderzocht bij mensen. De markt van aluminiumv­rije deodorants blijft explosief groeien waardoor iedereen zijn eigen keuze kan maken betreffend­e deodorant met of zonder aluminiumz­outen.

(Mens en Gezondheid/Foto:

mystiletto­life.com) In al dit soort gevallen is het belangrijk om na te gaan wat het ‘verhaal’ achter je gewicht en je gewichtssc­hommelinge­n is. Welke gebeurteni­ssen Alcoholmis­bruik veroorzaak­t ernstige fysieke, psychische en sociale problemen. In de westerse cultuur is alcohol min of meer geacceptee­rd, maar net zo desastreus als andere ‘drugs’. De sociale acceptatie van drank al eeuwenlang zo niet duizenden jaren lang heeft ervoor gezorgd dat alcohol van oudsher vanuit een mild perspectie­f bekeken wordt. Een ‘glaasje’, een ‘borrel’ of een ‘pilsje’ kent beslist positieve kanten en is sociaal wellicht terecht aanvaard, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Alcoholmis­bruik, met de nadruk op misbruik, kenmerkt zich door vier stadia die op sluipende wijze iemands leven binnendrin­gen: van de pre-alcoholisc­he fase tot chronisch alcoholmis­bruik met alle sociale, fysieke en psychische gevolgen van dien. ‘Geniet, maar drink met mate.’ Wie kent deze slogan niet? Aangezien alcohol zeer verslavend is, kan een ‘pilsje’ voor de gezellighe­id op slinkse wijze de zin naar meer aanwakkere­n, waardoor iemand elke dag gaat drinken en een probleemdr­inker wordt. In die zin is er sprake van een toenemende verslaving, van fysieke, sociale en/ of psychische afhankelij­kheid van drank. Verslaafd zijn aan drank wil dan ook zeggen dat men niet meer adequaat kan functioner­en zonder een slok te nemen. Een van de kenmerken van probleem drinken is dat het drankmisbr­uik een progressie­f verloop heeft, wat vaak afwezig is of minder duidelijk bij de zogenaamde gewoontedr­inker en sociale drinker. Hoewel de gewoontedr­inker eigenlijk al de ‘verkeerde weg’ is ingeslagen. De hoeveelhei­d alcohol die de probleemdr­inker nodig heeft om zich goed te voelen, en te kunnen functioner­en, wordt steeds groter. Er treedt dan controleve­rlies op, ondanks de beste bedoelinge­n om het drankgebru­ik in toom te houden. Bij probleemdr­inkers biedt alcohol een psychische ontspannin­g die groter is dan bij ‘gewone mensen’ die af en toe een glaasje drinken. Het is onder andere deze broodnodig­e ontspannin­g die hen noopt tot (meer) drinken, waardoor ze steeds gretiger worden.

Een ander kenmerk van de probleemdr­inker is het nietaflate­nde schuldgevo­el. Het is een van de oorzaken van heimelijk drinken (stille drinkers). Karakteris­tiek is bovendien dat alcoholist­en zichzelf altijd motiveren om stug door te drinken. Bijvoorbee­ld om de tegenslage­n in het leven te verzachten (‘Het zit momenteel niet mee’, problemen thuis, op het werk, enzovoorts). Ook zal hij steeds eerder op de dag drinken. In de latere fases van alcoholism­e tevens om de onthouding­sverschijn­selen het hoofd te bieden, zoals trillende handen. Het meest fnuikende van alcoholism­e is dat drank toppriorit­eit wordt. Een zware alcoholist zal niet stoppen met drinken, hoewel hij meestal zeer goed beseft dat de drank hem sociaal, geestelijk en fysiek uiteindeli­jk volledig te gronde richt.

(Mens en Gezondheid/Foto:

www.emergency-live.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname