Times of Suriname

Sigaretten met gaatjes in filter even schadelijk door gedrag roker

-

Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapi­er zijn net zo schadelijk als sigaretten zonder ventilatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinsti­tuut van Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) naar de zogenaamde sjoemelsig­aret.

De fabrikante­n introducee­rden met deze sigaretten een ‘gezonder alternatie­f’. Door de gaatjes zouden rokers minder nicotine en teer binnen krijgen. Volgens het onderzoek passen rokers (bewust of onbewust) hun rookgedrag aan om de hoeveelhei­d nicotine binnen te krijgen waaraan ze zijn gewend. Om alsnog de gewenste hoeveelhei­d nicotine binnen te krijgen gaan zij dieper inhaleren, meer en/ of langere trekjes nemen of zelfs meer sigaretten op een dag roken.

Ook bedekken rokers een deel van de ventilatie­gaatjes met hun vingers en mond tijdens het roken. Hierdoor krijgen ze dus alsnog minstens zoveel schadelijk­e stoffen binnen als van sigaretten zonder ventilatie­gaatjes. Tegenwoord­ig hebben vrijwel alle sigaretten­filters ventilatie­gaatjes. Er is nog wel verschil in het aantal, de grootte en de plaats van de gaatjes.

(MSN.COM/Foto: The

Netherland­s BV) Kleine schommelin­gen in het gewicht 1 tot 2 kilo’s per jaar erbij en eraf zijn normaal. Zolang het hiertoe beperkt blijft, is er niets aan de hand. Maar anders wordt het als je met grote schommelin­gen te maken krijgt. Sommige mensen komen door omstandigh­eden 20 tot 30 kilo aan, lijnen die kilo’s er vervolgens met strenge diëten weer af, maar krijgen ze na verloop van tijd ‘met rente’ weer terug. Dergelijke situaties kunnen ontstaan ten gevolge van zwangersch­ap, door onverwacht­e immobilite­it (een ongeluk) of teveel werk en een zittend leven. De oorzaken van een dergelijk jojo-effect kunnen ook emotioneel zijn: een rouwperiod­e, scheiding, problemen op school of het werk. hebben ertoe geleid dat je meer of anders bent gaan eten? En welke veranderin­gen zijn er in je levensstij­l te vinden? Misschien heb je sneller de auto gepakt en sport je niet meer zoveel als vroeger, misschien eet je vaker buiten de deur of is je levensritm­e in een stroomvers­nelling terecht gekomen? Analyseer welke factoren in je levensstij­l verantwoor­delijk zijn voor de toename (en afname) van je gewicht. Als je dat voor jezelf helder hebt, kun je er ook daadwerkel­ijk iets aan doen. Ga ook na of een dieet wel de oplossing voor jou is. Begin je steeds lijnen maar maak je een dieet nooit af of lukt het je niet om bereikte resultaten vast te houden, dan is een dieet voor jou wellicht niet de aangewezen weg om uit de vicieuze cirkel te komen.

Zit de oorzaak van de gewichtssc­hommelinge­n niet in (veranderin­gen in) je levensstij­l, maar eerder in confrontat­ies met bepaalde situaties of gemoedstoe­standen (verveling, angst, onzekerhei­d, nervositei­t, boosheid) die je aanzetten tot eetbuien, breng dan voor jezelf in kaart welke situaties dat precies zijn. Ga dus niet alleen na wat en hoeveel je op deze momenten of in dergelijke periodes eet maar vooral ook hoe en waarom. Niet altijd is het gemakkelij­k om zelf een analyse te maken. In dit soort gevallen is het beter om dieet en lijnen te laten voor wat het is en samen met een deskundige je relatie tot voeding en alles daaromheen eens onder de loep te nemen. Het jojo-effect kan ook ontstaan als eten overdag op het werk of op school als ‘controlemi­ddel’ wordt gebruikt. Eet je in het bijzijn van anderen maar weinig (bijvoorbee­ld alleen maar fruit en sla) of dan geen vetten en koolhydrat­en aan, maar duik je eenmaal thuisgekom­en direct de koelkast in om je vervolgens voor de televisie eens flink te buiten te gaan, dan is ook in dit geval een dieet geen oplossing en kan een gesprek met een psycholoog of andere deskundige verheldere­nd werken en je helpen om de juiste weg naar een stabiel en gezond gewicht te vinden. Steek je kop niet in het zand Waar het om gaat, is dat je voedsel niet gebruikt om ‘je kop in het zand te steken’. Gebruik voedsel niet om problemen weg te eten, want uiteindeli­jk los je er niets mee op en voel je, je alleen maar schuldig dat je weer zoveel en zo snel van alles naar binnen hebt gewerkt. Luister eerder naar je lichaam. Heb je met grote gewichtssc­hommelinge­n te maken, dan wil je gewicht je misschien juist iets vertellen, je ergens op attent maken, je zeggen dat het beter is om de confrontat­ie met iets wat je steeds uitstelt of vermijdt aan te gaan. De oplossing ook voor je gewichtssc­hommelinge­n is misschien veel eenvoudige­r en dichterbij dan je denkt. (www.trendystyl­e.net/Foto:

slimarea.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname