Times of Suriname

Minister Moestadja had informatie sessie met Nationaal Jeugdinsti­tuut

-

PARAMARIBO – Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een delegatie van het Nationaal Jeugdinsti­tuut geïnformee­rd over het op jongeren gerichte beleid van zijn ministerie. Bij deze gelegenhei­d heeft hij de jeugdverte­genwoordig­ers inzichten verschaft over een scala van mogelijkhe­den op de arbeidsmar­kt. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Zelfs biedt het ministerie jongeren mogelijkhe­den voor werkgelege­nheid aan. Hoewel het ministerie een dienst heeft die systematis­ch op zoek gaat naar vacatures voor werkzoeken­de jongeren, hoopt de bewindsman niet dat jongeren zich slechts zullen vestigen in traditione­le banen. Hij moedigt de jongeren aan om met elkaar mogelijkhe­den te bekijken om bijvoorbee­ld een eigen ondernemin­g op te starten. Het opstarten van een ondernemin­g zal een directe persoonlij­ke vooruitgan­g betekenen, zegt de minister. Voorts zullen nieuwe ondernemin­gen zorgen voor extra inkomsten voor het land en nieuwe werkplekke­n op de arbeidsmar­kt. Jongeren met een ondernemin­gsgeest roept hij op om zich te laten begeleiden door de Stichting Productiev­e Werk Eenheden, die een werkarm is van het Ministerie van Arbeid.

Een andere werkarm is de Raad voor Coöperatie­wezen, die voor begeleidin­g kan zorgen indien jongeren samenwerki­ngsverband­en wensen aan te gaan voor economisch­e doeleinden. De minister brak ook meteen een lans voor de samenwerki­ngsvorm Gotong Royong, die bekend is bij de Surinaamse javanen en succesvol blijkt te zijn bij het samen ondernemen. De Stichting Arbeidsmob­ilisatie en Ontwikkeli­ng die jongeren tweede kansonderw­ijs biedt in de vorm van vaktrainin­gen, is nog een andere werkarm van het ministerie. Moestadja vroeg de jongeren om vroegtijdi­ge schoolverl­aters aan te sporen gebruik te maken van de mogelijkhe­id die deze stichting biedt, want jongeren die een vak kennen zullen volgens hem meer kansen maken om aan bod te komen op de arbeidsmar­kt.

Aangezien toerisme in de lift zit, verwacht Moestadja dat deze sector werkgelege­nheid zal bieden. Tegen deze achtergron­d verwees hij de jongeren ook naar het Suriname Hospitalit­y and Tourism Training Centre, om zich te laten scholen in specifieke beroepen binnen deze sector. De jongeren die nu zoeken naar werk, verwees hij naar de Dienst Arbeidsbem­iddeling die werkzoeken­den assisteert bij het vinden van een baan. Ook het ontwikkeli­ngsbeleid van de regering zoals vervat in het Ontwikkeli­ngsplan 20172021, dat intussen is aangenomen in De Nationale Assemblee, werd toegelicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname