Times of Suriname

Trump verleent politiekor­psen weer toegang tot militaire wapens

-

VS - Politiekor­psen in de VS kunnen weer granaatwer­pers, zware wapens, pantservoe­rtuigen en ander militair materieel aanschaffe­n. President Trump heeft maandag een project van het Pentagon nieuw leven ingeblazen dat korpsen toegang biedt tot militaire uitrusting. President Obama had het omstreden project in 2015 op een laag pitje gezet na ophef over het optreden van de zwaarbewap­ende politie van Ferguson tegen demonstran­ten.

Met het terugdraai­en van Obama’s maatregel lost Trump een verkiezing­sbelofte in. Volgens de president is het project hard nodig om de veiligheid op straat te vergroten en om de politie te voorzien van betere materialen. ‘Hervatting van het programma zal ervoor zorgen dat jullie de spullen zullen krijgen die jullie nodig hebben om je werk te doen’, aldus minister van Justitie Sessions maandag in Nashville tegen juichende politiefun­ctionariss­en. De bewindsman hield daar een toespraak voor de Fraternal Order of Police, de grootste belangenor­ganisatie van agenten. De groep besloot Trump te steunen in de verkiezing­scampagne nadat hij had beloofd het project weer nieuw leven in te blazen. Volgens Sessions was Obama veel te ver gegaan en ging diens maatregel ten koste van de openbare veiligheid. Burgerrech­tengroepen reageerden echter verontwaar­digd op Trumps besluit. Volgens hen zal de ‘militarise­ring’ van de politie leiden tot meer gewelddadi­ge confrontat­ies met betogers. ‘De spanningen tussen de politie en buurten blijven gespannen’, aldus Kanya Bennett van de ACLU. ‘En toch geven de president en de minister van Justitie de politie militaire wapens, in plaats van praktische en meer effectieve middelen om de veiligheid van het publiek te vergroten.’ Het Pentagonpr­oject bestaat al sinds 1990. Het Congres keurde het ‘1033-programma’ toentertij­d goed om de politie beter te ondersteun­en in de strijd tegen de drugshande­l. Sinds de aanslagen van 9/11 zegt de politie de spullen hard nodig te hebben om het terrorisme beter te bestrijden. De korpsen kregen in totaal voor ruim vijf miljard dollar aan camouflage-uniformen, kogelweren­de vesten, wapens, bajonetten, drones en zware MRAP-pantserwag­ens die het Pentagon niet meer nodig heeft.

In Ferguson, waar in 2015 tot rellen uitbraken nadat de politie een zwarte jongen doodschoot, verscheen de politie op straat met onder andere pantserwag­ens. Deze MRAP’s werden in Irak en Afghanista­n gebruikt om beschermin­g te bieden tegen zware bermbommen. Volgens Obama’s minister van Justitie Eric Holder verhoogde deze ‘militaire reactie’ de spanningen met de bewoners van Ferguson.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Oproerpoli­tie in Ferguson met een MRAPin het jaar 2015, tijdens de protest acties tegen politie geweld.(Foto: Reuters.com)
Oproerpoli­tie in Ferguson met een MRAPin het jaar 2015, tijdens de protest acties tegen politie geweld.(Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname