Times of Suriname

Chileense president dient wetsvoorst­el in voor legalisere­n homohuweli­jk

-

CHILI - De Chileense president Michelle Bachelet heeft maandag een wetsvoorst­el ingediend bij het congres om het homohuweli­jk in het Zuid-Amerikaans­e land te legalisere­n.

Bachelet komt daarmee een belofte uit september 2016 na. Toen beloofde ze tijdens een paneldiscu­ssie bij de Verenigde Naties met een wetsvoorst­el om het homohuweli­jk te legalisere­n te zullen komen. De wet moet het voor homokoppel­s mogelijk maken te trouwen, en kinderen te adopteren. Homostelle­n kunnen momenteel al een geregistre­erd partnersch­ap aangaan in het land. “Het is ethisch niet verantwoor­d en eerlijk om artificiël­e limieten te leggen op de liefde, of om mensen essentiële rechten te ontzeggen op basis van het geslacht van mensen in een relatie”, aldus Bachelet. De president hoopt dat de wet voor de beëindigin­g van haar ambstermij­n begin volgend jaar in werking zal treden. Of dat lukt is nog maar de vraag. De coalitie heeft een meerderhei­d in het Chileens congres, maar diverse leden hebben overwegend conservati­eve standpunte­n.

Chili wordt gezien als een van de meest conservati­eve landen in Latijns-Amerika. Het homohuweli­jk werd, ondanks de krachtige invloed van de katholieke kerk in de regio, de afgelopen jaren al gelegalise­erd in onder meer Argentinië, Brazilië, Uruguay en Mexico. Het homohuweli­jk zou de nieuwste van een reeks liberale hervorming­en zijn in Chili. Het Grondwette­lijk Hof in het land gaf vorige week al groen licht voor een nieuwe abortuswet van Bachelet, die abortus toestaat als het leven van de moeder in gevaar is, in het geval van verkrachti­ng of als het kind niet levensvatb­aar is. (NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname