Times of Suriname

Ook ambassadeu­rs en afdelingsh­oofden ministerie­s moeten vermogen registrere­n

-

PARAMARIBO - De groep die onderworpe­n wordt aan een registrati­eplicht van het vermogen bij een notaris, is uitgebreid in de Anticorrup­tiewet. Niet alleen politieke toppers en personen op directieni­veau bij de overheid zullen hun vermogen moeten registrere­n. Ook hoge ambtenaren zoals diensthoof­den moeten dit doen, zodat de in te stellen anticorrup­tiecommiss­ie hen in de gaten kan houden en aan de bel kan trekken indien een verdachte toename van rijkdom en bezittinge­n wordt opgemerkt.

Opmerkelij­k is dat tijdens de behandelin­g van de wet gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) ook mensen in diplomatie­ke dienst zijn toegevoegd aan de te monitoren groep functionar­issen.

Verder zullen directeure­n en voorzitter­s bij instanties waarin de overheid kleine dan wel grote aandelen heeft hun vermogen moeten laten registrere­n en periodiek laten onderwerpe­n aan een doorlichti­ng. Aan de te monitoren inkomsten en uitgaven van de publieke functionar­is en ambtenaar in een corruptieg­evoelige post binnen de overheid of gerelateer­de instantie, worden ook diens belangen in stichtinge­n en andere organisati­es toegevoegd.

Tijdens de beraadslag­ingen in DNA is er veel aandacht besteed aan de Corruptie Preventie Commissie en de personen die daar de dienst zullen uitmaken. Op een gegeven moment werd het voorstel geopperd om ook buitenland­ers toe te laten tot de commissie en de regering had daar geen principiël­e bezwaren tegen. Echter blijkt dat het merendeel van het parlement daar geen zin in heeft. Bij zowel oppositie als coalitie gingen er stemmen op dat corruptieb­estrijding een Surinaamse aangelegen­heid moet blijven. “Laten wij Surinamers de kans geven om het Surinaams werk te doen”, zegt Rashied Doekhie (NDP). Indien er behoefte is aan buitenland­se kennis dan kan de commissie die zijns inziens inhuren als externe deskundigh­eid.

“Voor zo een zwaarwicht­ige commissie is het goed dat de leden de Surinaamse nationalit­eit hebben en geen andere”, zegt Gregory Rusland (NPS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname