Times of Suriname

Geslaagde intervisie sessie FMF

-

PARAMARIBO - De lezing die Stichting Suriname maandagavo­nd in het CCS hield, was goed bezocht. Dit vertelt Henk Redmond, de voorzitter van de stichting.

Het thema was: “Mijn kind succesvol! Hoe kan ik helpen?”, verzorgd door Karina Jap a Joe. De avond werd geopend door de voorzitter van deze stichting. Hij sprak over het doel van deze stichting, namelijk dat schoolgaan­de jongeren tussen de 8 en 18 jaar, en de gezinnen waarin zijn wonen één-op-één door coaches (positieve rolmodelle­n) worden gecoacht. Daarnaast zette hij uiteen dat naast deze persoonlij­ke coaching ook groepsessi­es voor bredere doelgroepe­n worden georganise­erd. Deze lezing was een voorbeeld daarvan. Het unieke is de openhartig­e en veilige ambiance waarin deze sessies zich voordoen. Dit is een doorbraak in Suriname, aangezien men meestal een valse schaamte heeft en daardoor niet geholpen wordt. “FMF doet het anders, zodat mensen wel met oplossinge­n naar huis gaan. Dat is nieuw in Suriname. Baanbreken­d is dat de mensen zonder zich te schamen, hun kinderen aanmelden voor coaching, omdat ze het beste voor hun kinderen willen. Sommige kinderen hebben gewoon een duwtje in de rug en de juiste aandacht en liefde nodig. Dat bieden de coaches van FMF. Doordat ze hun grenzen kennen, weten ze wat ze moeten doen om de gedragsver­andering te weeg te brengen,” vertelt Redmond.

Hierna volgde de lezing van Karina Jap a Joe. Haar publiek bestond uit jongeren, ouders, verzorgers, coaches, leerkracht­en en andere profession­als. Het hersenmode­l ‘Conscious Discipline’ dat zij heeft behandeld was voor velen een eye-opener. Dit hersenmode­l is nieuw in Suriname. Omdat velen worstelen met het gedrag van hun kinderen, was het mooi om te zien dat er ter plekke oplossinge­n werden aangedrage­n. Dit was voor velen een opluchting. Er is nazorg mogelijk waarvoor men zich bij de stichting kan aanmelden.

Het tweede gedeelte van de avond was alleen voor de coaches van FMF bestemd. Die komen om de twee maanden bij elkaar om een casus van één van de coaches te behandelen. Het mooie was dat er ook in deze sessie een open en veilige sfeer was. Omdat eenieder zich kwetsbaar opstelde, was het mogelijk om tot de kern van de casus door te dringen. Op het einde van de sessie zijn er enkele oplossinge­n aangedrage­n.

“Het mooie van coaching is dat het ‘mes aan twee kanten snijdt’. Zowel de jongere als de coach groeit in zijn vaardighed­en. Dat moet niet worden onderschat. Immers een bijkomend voordeel is dat ook de ouders de veranderin­gen bij jongeren en coach kunnen zien en kunnen overnemen,” vertelt Redmond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname