Times of Suriname

Demissiona­ir kabinet is gered

-

DEN HAAG - Het demissiona­ire kabinet van VVD en PvdA is gered van een breuk in blessureti­jd. De partijen zien een mogelijke uitweg uit de impasse over de lerarensal­arissen. Gisteren moesten ze een klap geven op de Rijksbegro­ting van 2018, waarvan PvdA-leider Asscher heeft geëist dat daarin het extra geld geregeld wordt.

Uit de Trêveszaal, waar de ministerra­ad woensdagmi­ddag bijeen is, klinken optimistis­che geluiden over de kans dat de crisis wordt bezworen. Kopstukken van de coalitie hadden er toen al een hele ochtend op zitten van koortsacht­ig overleg. “Zoals iedereen weet is het buitengewo­on moeilijk, maar we hebben misschien een oplossing”, zei VVD-fractielei­der Zijlstra na twee uur overleg met de PvdA-top op het ministerie van Financiën. “We moeten nu gaan kijken of dat gaat werken.” Vervolgens beende hij met een strak gezicht naar buiten, op weg naar het Torentje van de premier voor tussentijd­s beraad met de top van zijn partij.

Het VVD-kopstuk was gisterocht­end in de stromende regen bij het ministerie van PvdA-minister Dijsselblo­em (Financiën) gearriveer­d. Premier Rutte (VVD) en vice-premier Asscher (PvdA) waren klaarblijk­elijk met de dienstauto via de garage naar binnen gekomen.

Na het overleg op Financiën trok ook de PvdA zich terug voor intern beraad. PvdAleider Asscher hield zijn commentaar beperkt: „We werken aan een oplossing.” De kopstukken van de coalitie keerden na hun onderonsje­s binnen hun partij weer terug naar Financiën. Gistermidd­ag kwamen alle ministers bijeen in de ministerra­ad, die wegens het crisisover­leg was verplaatst. Dan is de begroting voor volgend jaar afgekaart. Omdat de formatieta­fel nog te weinig zicht heeft op het toekomstig­e financiële plaatje om haar fiat te geven voor extra lerarengel­d, zal de VVD er nog geen extra geld voor de lerarensal­arissen in willen opnemen. Dat zou betekenen dat de PvdA haar knopen telt en uit het demissiona­ire kabinet stapt. Maar volgens ingewijden wordt er nog gesproken over manieren om tijd te rekken, bijvoorbee­ld door vlak voor de presentati­e van de begroting op Prinsjesda­g te bezien of er dan alsnog iets in samenspraa­k met de onderhande­lende partijen te regelen is.

De overige partijen van de beoogde nieuwe coalitie reageerden afwachtend op de signalen van het crisisover­leg. “Ik ken de VVD en de PvdA zo dat ze geregeld uit moeilijke problemen zijn gekomen en dan ook nog rekening houden met partijen zoals D66”, zei de voorman van die partij, Alexander Pechtold. Volgens hem zit niemand te wachten op een breuk in een demissiona­ir kabinet. “Het zou voor de hele politiek slecht zijn, dus moeten we het niet zo ver laten komen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname