Times of Suriname

Duizenden Rohingya ontvluchte­n escalerend geweld Myanmar

-

MYANMAR - Ongeveer 18.000 Rohingya zijn afgelopen week vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht voor het geweld dat vorige week in het land is uitgebroke­n. Dat zegt de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM).

Leden van de Rohingya, een etnische moslimgroe­p, proberen te ontsnappen aan het ergste geweld in het noordweste­n van Myanmar in de laatste vijf jaar. Dat begon afgelopen week met een aanval van een groep militante Rohingya in de deelstaat Rakhine op enkele politiepos­ten en een legerbasis. Daarbij kwamen ten minste 59 opstandeli­ngen en twaalf leden van veiligheid­stroepen om het leven.

Uit angst voor repercussi­es sloegen toen al tegen de 90.000 Rohingya op de vlucht. Zij spraken tegenover verschille­nde media over executies en groepsverk­rachtingen uitgevoerd door de Myanmarese troepen. “De situatie is erg angstaanja­gend. Huizen staan in brand, iedereen is op de vlucht geslagen. Ouders en kinderen zijn van elkaar gescheiden. Sommigen zijn spoorloos, anderen zijn dood,” vertelde Rohingya Abdullah aan persbureau Reuters.

Myanmar ontkende afgelopen week echter de groepsverk­rachtingen en massamoord­en gericht tegen het Rohingya-volk toen de VN ernaar vroeg. De Myanmarese overheid claimde dat het de militanten waren die huizen in brand staken. De IOM zei dat het moeilijk te schatten is hoeveel mensen zijn gestrand in een stuk niemandsla­nd op de grens tussen beide landen, maar voegde eraan toe dat zeker ‘honderden’ vluchtelin­gen daar vastzitten. Groot-Brittannië heeft gevraagd om een spoedzitti­ng van de Veiligheid­sraad over het escalerend­e geweld. De manier waarop de groep behandeld wordt is al jaren onderwerp van discussie. Myanmar ontzegt de religieuze minderheid alle burgerrech­ten en bestempelt ze als illegale immigrante­n uit Bangladesh. De Rohingya menen echter dat zij behoren tot de originele bewoners van het land.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname