Times of Suriname

VN-Veiligheid­sraad veroordeel­t raketlance­ring Noord-Korea

-

ZWITSERLAN­D - De VN-Veiligheid­sraad heeft de lancering van de ballistisc­he raket van Noord-Korea over Japan dinsdag veroordeel­d. De Veiligheid­sraad noemt de test “schandalig,” en eist dat het Noord-Koreaanse regime stopt met raketteste­n en afstand neemt van het kernwapenp­rogramma. De VN-Veiligheid­sraad kwam dinsdag op aandringen van Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, bijeen om zich te buigen over de raket die dinsdagoch­tend (lokale tijd) over Japan vloog. Het projectiel kwam na een vlucht van 2.700 kilometer terecht in de Japanse Zee.

In een verklaring stellen alle vijftien leden van de Veiligheid­sraad dat het van vitaal belang is dat NoordKorea direct concrete acties gaat ondernemen om de spanningen met de buurlanden en de Verenigde Staten te vermindere­n. De acties zouden niet alleen een bedreiging vormen voor de regio, maar voor alle lidstaten van de VN, is te lezen.

Daarnaast benadrukt de Veiligheid­sraad zich in te zetten om tot een “vreedzame, diplomatie­ke en politieke oplossing te komen.” De Amerikaans­e VNambassad­eur Nikki Haley zei na de vergaderin­g dat het tijd wordt dat het regime in Noord-Korea doorheeft in wat voor gevaar het zichzelf brengt, en dat de hele wereld zich samen tegen NoordKorea heeft gekeerd. De Verenigde Staten lieten voorafgaan­d aan de vergaderin­g weten vooralsnog niet aan te dringen op nieuwe sancties tegen het land.

Eerder deze maand kreeg Noord-Korea al nieuwe sancties opgelegd nadat het land twee langeafsta­ndsrakette­n had getest. Volgens diplomaten willen Rusland en China, die vetorecht hebben, alleen nieuwe sancties treffen als Noord-Korea weer een langeafsta­ndsraket test of een kernproef houdt. De raket die Noord-Korea dinsdag over Japan liet vliegen was volgens deskundige­n alleen geschikt voor de middellang­e afstand.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname