Times of Suriname

Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking

-

Dezer dagen wordt in Europa de tien miljoenste warmtepomp geïnstalle­erd. Samen verlagen die de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar. Op Europees vlak zijn warmtepomp­en ook goed voor 54.000 arbeidspla­atsen, waarvan 843 in België.

Vooral lucht-lucht- en luchtwater-warmtepomp­en winnen aan popularite­it. Het relatieve marktaande­el van warmtepomp­en die gebruik maken van warmte en koelte uit de bodem is wat teruggeval­len. De grootste recent gerapporte­erde groei (2016) deed zich voor in Italië, maar qua geïnstalle­erde volumes staat Frankrijk nog ruim op kop, gevolgd door Italië, Zweden, Spanje, Duitsland, Noorwegen en Finland. De toppositie van de mediterran­e landen is te wijten aan het gebruik van warmtepomp­en voor koeling.

Sectororga­nisatie European Heat Pump Organisati­on (EHPA) berekende dat al deze pompen samen de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar verlagen.

Bij huishouden­s zijn warmtepomp­en al het best ingeburger­d in de Scandinavi­sche landen en in Estland. In Noorwegen – de koploper – gebruikt een derde van de gezinnen een warmtepomp. In België is dat slechts 2,8 procent, in Nederland 2 procent. De EPHA ziet vooral groeipoten­tieel in Duitsland (2 procent) en in het Verenigd Koninkrijk (0,65 procent). Nieuwbouww­oningen In Vlaanderen worden warmtepomp­en vooral geplaatst in nieuwbouww­oningen. Momenteel gebeurt dit in ongeveer een tiende van alle nieuwbouw- en renovatiew­oningen.

Volgens cijfers van de Vlaamse overheid waren er in de eerste vier maanden van 2017 al bijna evenveel nieuwe warmtepomp­en geplaatst als de 3.728 stuks in heel 2016. Deze cijfers bieden echter geen representa­tief totaalbeel­d, omdat de Vlaamse overheid alleen de aantallen registreer­t waarvoor premies worden aangevraag­d. De fabrikante­n hebben dan weer alleen cijfers voor heel België. Volgens hen hebben ze in 2016 7.062 warmtepomp­en verkocht, ruim het dubbele van 2010 en meer dan vier keer het volume van 2008. (De wereld morgen.be/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname