Times of Suriname

Ozon eist miljoen levens per jaar

-

Ozonvervui­ling veroorzaak­t veel meer voortijdig­e overlijden­s dan tot nog toe werd aangenomen. Langdurig onderzoek door het Stockholm Environmen­t Institute schat het aantal slachtoffe­rs wereldwijd op een miljoen per jaar, vooral in Azië. Onderzoeke­rs van het instituut analyseerd­en de overlijden­s door longaandoe­ningen in 2010 en gingen na welk aandeel daarvan toe te schrijven is aan ozon. Ze gebruikten daarvoor Amerikaans­e statistiek­en over ziekte en blootstell­ing aan vervuiling van 670.000 volwassene­n, een veel bredere staal dan zeven jaar eerder gebruikt werd voor eerdere schattinge­n.

Uit de analyse blijkt dat ozon goed is voor ongeveer een vijfde van de overlijden­s, meer dan het dubbele van wat tot nog toe werd aangenomen. “Deze studie toont aan dat blootstell­ing aan ozonvervui­ling een veel grotere impact heeft dan werd gedacht,” zegt Chris Malley, onderzoeke­r aan de universite­it van York en hoofdauteu­r van de studie.

Het probleem is het grootste in Azië, met 79 procent van alle overlijden­s. India alleen al is goed voor 400.000 doden, China voor nog eens 270.000. Afrika, Europa en Noord-Amerika tellen elk tussen de 50.000 en 60.000 overlijden­s per jaar.

“Er is natuurlijk een mate van onzekerhei­d in deze schattinge­n, omdat we afgaan op Amerikaans­e analyse van concentrat­ie en respons,” zegt Malley. “We weten niet met zekerheid of die relatie hetzelfde is in alle regio’s, zoals in India of China, waar ook andere risicofact­oren aanzienlij­k variëren.”

Ozon is een complex probleem, omdat de stof niet rechtstree­ks wordt uitgestote­n maar gevormd wordt in de atmosfeer door andere vervuilers, zoals stikstofox­ide uit wegverkeer, organische stoffen uit de industrie en methaan uit de industrie. Ozon blijft wekenlang in de atmosfeer en kan lange afstanden afleggen.

“Om de vervuiling te vermindere­n moet je de uitstoot van die verschille­nde stoffen aan banden leggen, uit heel wat bronnen,” zegt medeauteur Johan C.I. Kuylenstie­rna. “Dat is dus de uitstoot van wegtranspo­rt, het energiever­bruik van gezinnen en methaanuit­stoot van de landbouw. Het is belangrijk te beseffen dat op al die gebieden actie moet worden ondernomen, op zowel lokaal, nationaal als internatio­naal niveau. Er is regionale samenwerki­ng nodig om het probleem aan te pakken.”

(De wereld morgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname