Times of Suriname

Historisch moment voor Suriname

-

PARAMARIBO - Suriname heeft een Anticorrup­tiewet. Dit historisch moment is donderdag benadrukt, waarbij de wet kamerbreed met 40 algemene stemmen is aangenomen. Ook de Wet op de Jaarrekeni­ng is donderdag aangenomen. Door deze nieuwe wetten en de nog te concipiëre­n Wet Openbaarhe­id van Bestuur aangevuld met wetgeving in het Wetboek van Strafrecht, zal de overheid volgens het parlement in staat moeten zijn doeltreffe­nd op te treden tegen corruptie binnen alle lagen van de samenlevin­g.

De aanname van de wet werd gevierd met een applaus, aangezien het geen gemakkelij­ke klus is geweest om de wet dicht te timmeren. De roep om een anticorrup­tiewet heeft vijftien jaar geduurd. Tijdens de beraadslag­ingen in de afgelopen dagen is door zowel oppositie als coalitie tal van wijziginge­n voorgestel­d die voor een groot deel door de regering is overgenome­n en verwerkt in de wet. De Anticorrup­tiecommiss­ie is belast met het uitvoeren van de Wet Controle op gerelateer­de organen. Het werk van de commissiel­eden is een voltijds baan. “Het sluit uit dat actieve advocaten en actieve accountant­s benoembaar zijn in deze commissie”, zegt waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn. Verdachte corruptiev­e handelinge­n die door de commissie zijn geconstate­erd, worden doorgespee­ld aan het Openbaar Ministerie (OM). Daar wordt een officier van justitie speciaal belast met de vervolging. Andre Misiekaba (NDP), voorzitter van de Commissie van rapporteur­s, is niet helemaal blij met het gegeven dat veel van de taken die in eerste instantie aan de commissie waren toevertrou­wd, zijn verplaatst naar het OM. “Ik denk dat er initieel onderzoek moet worden gedaan door de commissie”, zegt Misiekaba. Patricia Etnel (NPS) deelt de mening van Misiekaba.

Door William Waidoe (PL) werd het voorstel gedaan om de wet een terugwerke­nde kracht te geven tot en met 1975. Dit werd onrealisti­sch geacht, omdat het niet gebruikeli­jk is bij het maken van wetgeving dat er een terugwerke­nde kracht wordt ingebouwd.

De goedkeurin­g van de Anticorrup­tiewet werd door zowel regering als parlement omschreven als een historisch moment voor Suriname.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname