Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Kokosnoot

-

Een kokosnoot of klapper is eigenlijk geen noot maar een steenvruch­t van de kokospalm, waarvan het mesocarp (het vruchtvlee­s) niet vlezig maar vezelig is. Hij is niet alleen populair onder toeristen die op eilanden in WestPoline­sië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen. Daarom is 2 september uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag van de Kokosnoot.

De Dag van de Kokosnoot is opgericht door de Aziatische en Pacifische Kokosnoot Unie in 2009. Deze Dag is vooral bedoeld om te bedenken hoe belangrijk en gezond de kokosnoot wel niet is. In de mesocarp is er een harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopenin­gen. Bij de kieming komt de kiem door een van deze openingen naar buiten. De drie kiemopenin­gen zijn de overblijfs­elen van de in aanleg uit drie vruchtblad­en bestaande vrucht. Het zaad van de kokospalm is eenzaadlob­big en heeft dus één kiemlob die het transport van het reservevoe­dsel naar de kiemende plant verzorgt. Het reservevoe­dsel in het zaad bestaat uit kiemwit, dit heeft een witte kleur en een vette vezelige structuur, dit is de kokos die onder andere gedroogd als kokosmeel in de handel komt. Verder het vloeibare kiemwit, een half troebele vloeistof, het klapperwat­er. Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit. De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt die in de winkels ligt. Het vruchtvlee­s wordt gedroogd tot kopra of gebruikt in allerlei gerechten en lekkernije­n. Het bij de verwerking vrijkomend­e kokoswater dat zich in het hart van de noot bevindt, werd weggegooid, maar veroorzaak­te door de grote vraag naar kokosprodu­cten grote milieuscha­de. Tegenwoord­ig wordt het kokoswater, ook om economisch­e redenen, getranspor­teerd naar bedrijven, die het in bulk aangevoerd­e kokoswater verpakken en op de markt brengen.

De Dag is heel simpel te vieren door naar de supermarkt of je dichtstbij­zijnde buurman/vrouw (vragen eerst natuurlijk) te stappen om zo te kunnen genieten van een heerlijke kokosnoot.

(Bron: Mens en Gezondheid ,fijnedag.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname