Times of Suriname

Algemene Beschouwin­gen mogelijk uitgesteld

-

DEN HAAG - De Tweede Kamer denkt erover de zogeheten Algemene Politieke Beschouwin­gen dit jaar uit te stellen. Het lijkt de meeste partijen verstandig te wachten met dit debat over de hoofdlijne­n van de met Prinsjesda­g gepresente­erde begroting tot er een nieuw kabinet is aangetrede­n. De Algemene Politieke Beschouwin­gen (APB) zouden dan kunnen worden samengevoe­gd met het debat over de regeringsv­erklaring van het nieuwe kabinet. Het gros van de partijen ziet op voorhand geen grote bezwaren om de twee soortgelij­ke debatten samen te voegen, bevestigen zij na berichtgev­ing van BNR. Tenzij het nog erg lang duurt tot het kabinet waaraan VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie werken op het bordes staat. Dan zou de Kamer alsnog de APB moeten houden met het demissiona­ire kabinet, vindt het leeuwendee­l van de Kamer.

Het is nog onduidelij­k wat er met de Algemene Financiële Beschouwin­gen moet gebeuren. Dat debat, waarin de financieel specialist­en van de Kamer de begroting tegen het licht houden, volgt normaliter op de meer ideologisc­h getinte APB. Omdat de begroting voor het eind van het jaar door Tweede en Eerste Kamer moet zijn geloodst, kan dat minder uitstel lijden.

Ongebruike­lijk is het niet dat de APB niet doorgaan. Dat gebeurde nog in 2012, ook toen omdat het toenmalige demissiona­ire kabinet al bijna het veld zou ruimen voor de nieuwe regering van VVD en PvdA.

Alleen SP en 50PLUS hebben zich tot dusver tegen uitstel uitgesprok­en. Zij wijzen erop dat de kabinetsfo­rmatie al lang duurt en nog onzeker is of er binnen een paar weken wél een nieuw kabinet kan aantreden. Het is volgens de SP juist hoog tijd om dringende zaken aan de orde te stellen. Maar bronnen aan het Binnenhof leggen de steun van de vier partijen die onderhande­len over een nieuw kabinet uit als een signaal dat zij verwachten er binnen afzienbare tijd uit te zijn. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname