Times of Suriname

1 op 3 agenten verzaakt verplichte fitnesstes­t

-

DEN HAAG - Maatregele­n om ervoor te zorgen dat meer politieage­nten meedoen aan de verplichte conditiete­st, hebben onvoldoend­e resultaat. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschap­pelijk Onderzoek- en Documentat­iecentrum (WODC). Bijna een op de drie politiemed­ewerkers (30 procent) doet niet mee aan de toets terwijl die verplicht is.

Elke agent die wapens tot zijn of haar beschikkin­g heeft, moet ten minste één keer per jaar de fysieke vaardighei­dstoets (FVT) doen. Het gaat om zo’n 40.000 medewerker­s. Drie jaar geleden nam de korpsleidi­ng maatregele­n om meer agenten aan de test te laten deelnemen. Toen kwamen ruim 9300 agenten niet opdagen. Van de agenten die de test wel deden, zakten er 3500. Dat nog steeds een op de drie de conditiete­st niet doet, komt volgens de onderzoeke­rs door ziekte of blessures (11 procent), omdat ze simpelweg niet worden ingepland (13 procent) of ze komen niet opdagen op een afspraak zonder zich af te melden. Uitstel leidt in die gevallen meestal tot afstel. “Het aantal no-shows (agent verschijnt niet op afspraak) is vorig jaar met ruim 30 procent afgenomen ten opzichte van 2015,” aldus het WODC. “Wil de politie dit percentage verder terugdring­en, dan moeten medewerker­s beter worden ingepland en is meer sturing van leidinggev­enden nodig op deelname.”

Uit de test blijkt of agenten fit genoeg zijn voor hun werk. Maar die geven vaak aan dat ze geen relatie zien tussen de toets en de praktijk. De politie belooft “de aanbevelin­gen in het rapport te vertalen naar concrete acties om de vakbekwaam­heid en het bijhorende kwaliteits­systeem te verbeteren.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? GroenLinks-voorman Jesse Klaver.
GroenLinks-voorman Jesse Klaver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname