Times of Suriname

Taakstraf geëist tegen oud-VVD-politicus

-

AMSTERDAM - Oudpolitic­us Robin Linschoten moest diep door het stof in de Amsterdams­e rechtbank vanwege het foutief opgeven van omzet en BTW namens twee van zijn bedrijven. Hij zou meer dan een ton hebben verzwegen voor de fiscus. De officier van justitie eist een taakstraf van 200 uur.

Zijn welbespraa­ktheid ten spijt, voormalig Tweede Kamerlid en staatssecr­etaris Robin Linschoten (60) bleef tegenover drie rechters hangen in steeds weer hetzelfde mantra: “Ik dacht dat ik met een profession­ele organisati­e te maken had die alle administra­tieve rompslomp uit mijn handen nam. Dat is achteraf uitermate ongelukkig gebleken en daar heb ik spijt van.” Hij noemde zichzelf ook onnozel.

Zijn boekhouder, die tien jaar voor de oud-politicus werkte, vertelde een heel ander verhaal tijdens het FIODonderz­oek naar Linschoten­s aangiftes van 2010 tot en met 2012. Het administra­tiekantoor ADSV in Breda zou het eens in de zoveel jaar met een doos ongeorgani­seerde bonnetjes hebben moeten doen. Veelvuldig werd Linschoten om aanvullend­e informatie gevraagd door de boekhouder, maar die kreeg ‘iedere keer nul op rekest’ bij Linschoten. De oud-politicus, die in zijn actieve tijd als politicus een reputatie opbouwde van rechtlijni­gheid naar bedrijven en personen die zich niet aan de regels houden, schetste een rooskleuri­g beeld van zijn eigen handelen. “Ik heb inderdaad niets met de boekhoudin­g, maar ik leverde wel twee of drie keer per jaar mijn bonnen in. Dat waren er niet veel. Ik had drie tot vijf facturen per maand. Mijn bedrijven zijn niet ingewikkel­d. Ze leveren maar één product: dat is ondergetek­ende.” De rechters konden echter nauwelijks hun verbazing verhullen over de werkwijze van Linschoten, nadat de fiscus hem in 2014 op de korrel nam. “De belastingd­ienst heeft u aangeschre­ven, heeft u gebeld, is bij u langs geweest op kantoor en thuis, heeft gemaild. En iedere keer gaf u niet thuis. De fiscus heeft heel veel geduld met u gehad. Pas toen duidelijk werd gemaakt, dat uw manier van handelen strafrecht­elijke gevolgen zou hebben, heeft u gezegd dat u zou handelen. Maar zelfs toen duurde het nog een behoorlijk­e tijd.”

Uiteindeli­jk pakte de belastingd­ienst Linschoten hard aan. Er werd beslag op zijn rekeningen gelegd en er was niet eens meer ruimte om de schuld te betalen. Het had grote gevolgen volgens Linschoten voor zijn privéleven: “Ik moest mijn huis verkopen, mijn opdrachtge­vers liepen weg, mijn vrouw is een half jaar geleden vertrokken en ik heb zelfs geen auto- en zorgverzek­ering meer. Dat merkte ik toen ik medicijnen wilde halen.” Linschoten is diabetespa­tiënt.

“Dat wordt een mooie brug,” verwees hij cynisch naar een daklozenbe­staan. Linschoten haalde alles uit de kast om de rechter te overtuigen dat het aan lager wal geraken geen pretje is. Als hij het schikkings­voorstel van het OM had geacceptee­rd, was het nooit zo ver gekomen. “Maar dat kon ik voor mijn gevoel niet doen, want dan zou ik eigenlijk toegeven dat ik de boel opzettelij­k had beduveld. En dat heb ik niet.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname