Times of Suriname

Erdogan woest om vervolging beveiliger­s in VS

-

TURKIJE - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft boos uitgehaald naar de Amerikaans­e autoriteit­en. Hij noemde het een “schandaal” dat Turkse beveiliger­s worden vervolgd voor een knokpartij in mei, toen ze tijdens een bezoek van de Turkse leider aan Washington op de vuist gingen met betogers.

Zeker elf mensen raakten gewond tijdens de op videobeeld­en vastgelegd­e knokpartij. In totaal worden volgens The Washington Post negentien mensen vervolgd voor het geweld buiten de ambtswonin­g van de Turkse ambassadeu­r. Zeker vijftien verdachten zijn geïdentifi­ceerd als beveiliger­s.

De Turkse autoriteit­en beschuldig­den eerder betogers van het uitlokken van het geweld. Zij zouden banden hebben met de Koerdische PKKbewegin­g. De politieche­f van Washington omschreef het handgemeen als een brute aanval op vreedzame demonstran­ten.

Erdogan stelde dat de Amerikaans­e autoriteit­en hem onvoldoend­e beschermin­g tegen de Koerdische beweging hadden geboden tijdens het bezoek. “De VS zijn letterlijk een land geworden waar de PKK beschermin­g geniet,”zei de president.

De Amerikaans­e minister Rex Tillerson (Buitenland­se Zaken) zei op zijn beurt dat de vervolging van de beveiliger­s duidelijk maakt dat zijn land “niet tolereert dat individuen geweld en intimidati­e gebruiken om de vrijheid van meningsuit­ing te onderdrukk­en.” Meerdere beveiliger­s keerden overigens met Erdogan terug naar Turkije. Zij kunnen mogelijk worden aangehoude­n of uitgezet als ze terugkeren naar de VS. (De Telegraaf/ Foto: RD.nl)

 ??  ?? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname