Times of Suriname

Storm Harvey heeft ruim honderddui­zend huizen beschadigd in VS

-

VS - De storm Harvey heeft in het zuiden van de Verenigde Staten ruim honderddui­zend huizen beschadigd. Sinds vorige week zijn er zeker 44 mensen om het leven gekomen.

Dat heeft het Witte Huis laten weten. De regering van president Donald Trump gaat het Congres vragen voor een noodfonds om de getroffene­n te kunnen ondersteun­en. De tropische storm richtte vooral in Texas een ravage aan, voornameli­jk door de aanhoudend­e regen. Inmiddels is de storm naar Louisiana afgebogen en afgezwakt naar een tropische depressie.

De zware regen houdt echter aan. Voor de komende drie dagen valt er nog veel regen in de staten Louisiana en Kentucky, wat gevaar voor overstromi­ngen met zich meebrengt.

Rond het zwaar getroffen Houston zijn de reddingsac­ties nog altijd volop bezig. Brandweerm­annen gaan huizen af op zoek naar overlevend­en of lichamen van slachtoffe­rs. Dat kan nog tot twee weken duren.

Zo’n 779.00 Texanen zijn gedwongen geëvacueer­d en 980.000 anderen verlieten vrijwillig hun huizen. Ziekenhuiz­en in Houston en omgeving maken zich op voor de komst van een stormvloed aan patiënten, nu steeds meer mensen hun huis uit kunnen. Ziekenhuis­bestuurder­s vergaderen over de vraag hoe ze het beste om kunnen gaan met de komst van de hulpbehoef­tigen, zeker nu de ziekenhuiz­en door Harvey krap in het personeel zitten.

De ziekenhuiz­en in de Texaanse stad staan qua faciliteit­en doorgaans bekend als beste ter wereld. De meeste ziekenhuiz­en konden tijdens de orkaan openblijve­n, een aantal moest patiënten evacueren.

Volgens de gouverneur van Texas Greg Abott heeft zijn staat mogelijk meer dan 105 miljard euro nodig voor de wederopbou­w. Hij stelde dat Harvey een nog grotere impact heeft gehad dan orkaan Katrina, die in 2005 huishield in New Orleans.

De overheid kwam toen met 125 miljard over de brug voor de wederopbou­w. Gezien de omvang van de schade in Houston en verre omstreken denkt Abbott dat er nu nog aanzienlij­k meer nodig zal zijn. Trump brengt naar verwachtin­g zaterdag opnieuw een bezoek aan Houston. De president was donderdag ook in het getroffen gebied. Het Witte Huis liet weten dat Trump omgerekend 840.000 euro van zijn eigen geld beschikbaa­r heeft gesteld voor de slachtoffe­rs.

De volgende dreiging voor Noord- en Midden-Amerika dient zich al weer aan op de Atlantisch­e Oceaan. Het Amerikaans National Hurricane Center (NHC) in Miami maakte donderdag bekend dat Irma zozeer in kracht is toegenomen dat er nu officieel sprake is van de vierde orkaan van het seizoen 2017. De verwachtin­g is dat Irma de komende dagen uitgroeit tot een zeer gevaarlijk exemplaar van categorie drie of zelfs hoger. Het centrum ligt nu zo’n 1200 kilometer ten westen van de Kaapverdis­che Eilanden en koerst aan op het Caribisch gebied. Daar kan de orkaan midden volgende week aankomen. De windsnelhe­den zijn toegenomen tot 185 km/uur.

Het valt nog niet met zekerheid te zeggen of het Amerikaans­e vasteland zich moet opmaken voor nieuw onheil.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname