Times of Suriname

Dode inktvis lijkt te herleven op traditione­el Japans rijstgerec­ht

-

Op social media wordt vol afgrijzen gereageerd op een opmerkelij­k filmpje van een stokoud Japans gerecht waarin een morsdode inktvis tot leven lijkt te worden gewekt. De traditione­le traktatie Katsu Ika Odori-Don - te vertalen als dansende inktvis in rijstkom - wordt in het land van de rijzende zon dagelijks gegeten.

Katsu Ika Odori-Don, afkomstig uit het noorden van Japan, wordt in de horecawere­ld daar gezien als een ‘onvergetel­ijk culinair avontuur’. Het staat vooral in exclusieve restaurant­s op de menukaart, maar voor de bevolking van kustplaats­en is het doorsnee kost. Regelmatig duiken filmpjes op van het fenomeen. Maar een video die vandaag op zette slaat volgens velen alles. Vanuit met name de westerse wereld regent het reacties als ‘zielig’, ‘smerig, ‘creepy’ en ‘getverderr­ie’.

Voor de bereiding van het gerecht wordt een net gevangen inktvis met een vlijmscher­p mes onthoofd. In de kop zitten de belangrijk­ste organen zoals hersenen, hart en voortplant­ingsorgane­n. Vervolgens wordt de romp van het al dode, beweginglo­ze zeedier met de poten over een schaaltje rijst en andere ingrediënt­en gedrapeerd. Door aan tafel sojasaus over de tentakels van de superverse inktvis te sprenkelen komen de grijparmen als het ware weer tot leven. Het verbazingw­ekkende effect wordt veroorzaak­t door het zout in de sojasaus, dat de huid en spieren korte tijd stuiptrekk­ingen laat maken. Experts verzekeren dat de inktvis tijdens het serveren en eten honderd procent dood is en dus niks voelt. Met name op YouTube en Instagram zijn veel opnames te vinden van Katsu Ika Odori-Don.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname