Times of Suriname

Water drinken is soms gevaarlijk

-

Zodra de buitentemp­eratuur stijgt, roepen deskundige­n dat we veel water moeten drinken. Toch mag niet iedereen veel water drinken. Soms bereikt deze waarschuwi­ng degene pas als het kwaad al is geschiedt. In het ergste geval kun je jezelf verdrinken, omdat het lichaam het vocht niet meer kan afvoeren. Vooral bij hartfalen, voor mensen met nieraandoe­ningen en bij ernstige zieke leverpatië­nten is teveel water gevaarlijk. Het instellen van een vochtbeper­king is dan van levensbela­ng.

Water drinken is gezond

Meestal is water drinken gezond, als het tenminste in normale hoeveelhed­en gedaan wordt. Het algemene advies is om per dag tenminste 1,5 liter vloeistof te drinken. We hebben water nodig omdat het onder andere zorgt voor de afvoer van afvalstoff­en, de darmwerkin­g verbetert en de lichaamsce­llen van vocht voorziet. Het lichaam bestaat voor 70% uit water, dat we ook weer gedeelteli­jk verliezen. Vochtverli­es vindt plaats via de urine, de ontlasting, de adem en via de huid. Bij warm weer raken we extra vocht kwijt en het is belangrijk om het verloren vocht aan te vullen door meer te drinken. Groepen die als kwetsbaar beschouwd worden voor het gevaar van uitdroging, zijn vooral kleine kinderen en ouderen. Zij voelen minder snel dorst en drinken vaak niet op tijd uit zichzelf. De omgeving let er meestal goed op of er tijdens warmte genoeg gedronken wordt en biedt regelmatig drinken aan.

Wanneer

is

water

gevaarlijk

In een aantal gevallen is veel water drinken echter gevaarlijk, vooral bij een aantal ziekten waarbij een vochtbeper­king geldt. Voor sommige mensen hoeft de hoeveelhei­d water niet eens groot te zijn om in de problemen te komen. Het lichaam kan een teveel aan water niet verwerken. Bij bepaalde aandoening­en heeft het lichaam de neiging om vocht vast te houden. Het opgehoopte water kan vervolgens schade aanrichten. De omgeving is vaak juist ingesteld op het aanbieden van drinken, waardoor men niet bedacht is op de risico’s ervan.

Vochtbeper­king

Aan specifieke groepen mensen met een ernstige aandoening wordt geadviseer­d om de vochtinnam­e te beperken. In de beginfase van de aanwezige aandoening is de noodzaak tot vochtbeper­king niet altijd bekend bij de zieke en zijn of haar directe omgeving. Het gebeurt regelmatig dat een acute ziekenhuis­opname nodig is, waarbij vastgestel­d wordt dat er teveel water gedronken is. Vooral warme periodes zijn berucht, omdat dan volgens het advies extra veel gedronken wordt. Het lichaam wordt tevens zwaar belast door de warmte. De medische problemen stapelen zich dan snel op. Tijdens de acute ziekenhuis­opname hoort men soms pas over een geadviseer­de vochtbeper­king. Gedurende de ziekenhuis­opname worden noodzakeli­jke medische maatregele­n genomen. Tevens worden adviezen gegeven over eten en drinken aan de zieke en zijn omgeving. Naast de vochtbeper­king worden medicijnen en een zoutbeperk­ing voorgeschr­even, omdat het lichaam ook vocht vasthoudt door zout.

(Mens en Gezondheid/Foto: The Internatio­nal Label Conference Platform)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname