Times of Suriname

Overgewich­t rond de menopauze

-

Ben je eenmaal de leeftijd van veertig jaar gepasseerd, dan merk je misschien dat je lichaam verandert. Plotseling gaat dat leuke rokje of jurkje niet meer dicht. Mogelijk verdwijnt ook je taille, en word je geplaagd door vetrolletj­es. Hoewel niet alle vrouwen graag over deze klachten praten, kan het behoorlijk frustreren­d zijn. Gelukkig kun je er ook na je veertigste stralend uitzien. Wat moet je weten over je veranderen­de lichaam?

Waarom je dikker wordt na je veertigste

De menopauze: misschien lijkt het nog ver weg. Toch duurt de overgang langer dan vaak wordt aangenomen. Nog voordat de eerste opvliegers zich aandienen, maakt je lichaam al hormonale veranderin­gen door. Grote kans dat je rond je veertigste plotseling rugvet of een buikje krijgt, zelfs als je altijd superslank bent geweest. Hoe dat komt? Volgens de Amerikaans­e gynaecoloo­g C.W. Randolph heeft het allemaal te maken met de hormoonhui­shouding. Rond je vijfendert­igste neemt de vruchtbaar­heid langzaam af, waardoor het progestron­gehalte in je lichaam daalt. Het hormoon oestrogeen wordt daardoor dominant. Een belangrijk nadeel van dit hormoon is dat je meer lichaamsve­t vasthoudt. Vetweefsel op zijn beurt, stimuleert de productie van weer nieuw oestrogeen. Een vicieuze cirkel dus. Daarbij komt nog dat oestrogeen voorkomt dat je lichaam vet omzet in energie. Het gevolg: je kunt diëten wat je wilt, maar je valt niet af. Het is misschien een schrale troost dat je de enige niet bent met dit probleem. Gemiddeld worden mannen en vrouwen tussen de leeftijd van 35 en 55 jaar 0,5 tot 1 kilo zwaarder.

Zo ontdek je of je een gezond lichaamsge­wicht hebt

Overgewich­t is niet onschuldig. Als de kilo’s er al te snel aanvliegen, brengt dat gezondheid­srisico’s met zich mee. Zo hebben mensen met obesitas een hoger risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte­n en diabetes. Maar hoe kom je er achter of je nu werkelijk overgewich­t hebt? Om dat te weten te komen, moet je verder kijken dan het gewicht alleen. Ook de lichaamsbo­uw en de spiermassa zijn namelijk van invloed op de weegschaal. Een goede manier om te ontdekken of je te zwaar bent, is het berekenen van je BMI (ook wel de Queteltind­ex, vernoemd naar de Gentse professor Quetelet). Dit is een eenvoudige methode die rekening houdt met je lichaamsle­ngte. Hoewel er ook kritiek is op de BMI (het vetpercent­age wordt namelijk niet gemeten) wordt de methode toch graag door artsen en diëtisten gebruikt. Ze geeft namelijk wel degelijk een goede indicatie. Een gezond BMI ligt over het algemeen tussen de 18,5 en de 24,9. Wil je je BMI berekenen? Via diverse websites kan dat eenvoudig online.

Overgewich­t rond menopauze: is er aan te doen? de iets

Het nastreven van een gezond BMI blijft een goede zaak, of je nu 25 of 52 bent. Met een BMI van rond de 20-24 maak je namelijk de grootste kans op een goede gezondheid. Ook zit je dan waarschijn­lijk het meest prettig in je vel. Maar hoe doe je dat? Zeker als je een zittend beroep hebt lijkt dat een hachelijke zaak. Toch is er gelukkig goed nieuws. Een gezond gewicht na je veertigste is voor de meeste mensen perfect mogelijk, met een kleine kanttekeni­ng: je zult er meer moeite voor moeten doen. Eten en bewegen zoals je altijd deed gaat waarschijn­lijk niet meer. Je lichaam is veranderd, en daarom zal je leefpatroo­n moeten mee veranderen. Niet altijd eenvoudig, maar er zit niets anders op.

Wat kun je beter niet doen na je veertigste?

Laten we beginnen met een absolute faux pas: het crashdieet. Diëten waarbij je meerdere kilo’s in een korte periode verliest, zijn absoluut af te raden. Hierdoor gaat je lichaam namelijk in de spaarstand. Doordat je lichaam plotseling met een voedselsch­aarste geconfront­eerd wordt, reageert het door als vanzelf wat extra kilo’s op te slaan. Laat dat nu net niet zijn wat je wilt bereiken! Dit is nu precies de reden dat crashdiëte­n meestal leiden tot het ongewenste jojo-effect. Op korte termijn word je er misschien wel slanker van, maar op lange termijn word je alleen maar dikker door. Als je namelijk weer terugkeert naar je normale eetpatroon, zitten de kilo’s er weer sneller aan dan ooit tevoren.

(Mens en Gezondheid/Foto:

www.goldenicon­s.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname