Times of Suriname

BvL en ALS maken zich op voor harde strijd tegen overheid

-

PARAMARIBO – De overheid stelt zich op als een dictatoria­le basja die leerkracht­en wil afstraffen voor het opkomen voor hun rechten en verwacht dat die gewillig naar de galg meelopen. Dat is de strekking van een verklaring die Wilgo Valies, voorzitter bij de Bond van Leraren (BvL)en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) gisteren belegde na een drukke algemene ledenverga­dering (alv). Hij merkt op dat vanuit overheidsw­ege er rancuneuze maatregele­n in het verschiet liggen voor leerkracht­en van beide bonden, die in het afgelopen schooljaar hebben gestaakt. De twee onderwijsb­onden maken zich op voor een harde strijd en zullen daarbij ook internatio­nale hulp inroepen.

“Wij willen naar een stukje rust, maar de overheid heeft nu al duidelijk getoond dat die niet kiest voor een harmonieuz­e benadering. De overheid wil vechten, dan zullen we vechten”, zegt Valies. De overheid heeft naar zijn informatie een reeks van maatregele­n in de maak tegen de leerkracht­en van BvL en ALS, waaronder het intrekken van toelagen, hen dwingen te blijven werken tot 15.00 uur ’s middags, alsook het doorvoeren van een grootschal­ige mutatie. Deze maatregele­n zetten nog meer kwaad bloed bij de leerkracht­en die reeds verbolgen zijn over het uitblijven van een gesprek met betrekking tot het herwaarder­ingsprogra­mma en ombuiging van het onderwijsb­eleid zonder dat de leerkracht­en daarin gekend zijn.

Valies vindt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om de tafel moet zitten met de vakbonden. De maatregele­n die genomen worden om de vakbonden te liquideren, zijn volgens de vakbondsle­ider tegen de internatio­nale conventies.

Units zoals hiv/aids, waarbij leerkracht­en trainingen geven aan collega’s en scholieren, hebben de mededeling gekregen dat ze geen toestemmin­g meer hebben om hiermee door te gaan. Zij gaan ingezet worden in het reguliere onderwijs. Valies benadrukt dat het hier gaat om een afspraak met het ministerie. Er wordt goed werk gedaan door deze unit om leerkracht­en en scholieren bewuster te maken over een verantwoor­d seksueel leven. Op het Imeao zullen alle toelagen afgeschaft worden, waaronder stagebegel­eiding.

(Lees verder op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname