Times of Suriname

Iamgold stuit op meer goud dan verwacht in Saramacca

-

PARAMARIBO - Iamgold heeft in Saramacca met meer goudreserv­es kunnen aantonen wat de initiële schatting was. De verwachtin­g was om tussen 500 duizend tot 1,4 miljoen ounces goud te vinden in Saramacca, maar na de exploratie is een bewezen reserve van 1,54 miljoen ounces vastgelegd. Het is niet uitgeslote­n dat de reserve na verdere exploratie nog hoger bijgesteld wordt. De bedoeling is dat nu haast wordt gezet achter het opzetten van een mijn die in 2019 operatione­el moet zijn.

De resterende maanden van het jaar zal nog meer bodemonder­zoek plaatsvind­en om de reserves in Saramacca te herbevesti­gen. Tegelijker­tijd wordt gekeken naar eventuele uitbreidin­g van de reserves door de geologisch­e samenstell­ing van de omliggende gebieden te bestuderen.

Ook worden de voorbereid­ingen getroffen bij de Rosebelmij­nen in Brokopondo om in te spelen op de nieuwe zustermijn die 25 kilometer verderop ligt. De raffinader­ij zal afgestemd moeten zijn om het gesteente van Saramacca te verwerken en indien nodig zullen de nodige aanpassing­en gepleegd worden. Verder komt er een hoop logistiek en administra­tief werk bij kijken om niet alleen het gesteente naar Brokopondo te transporte­ren, maar ook om de kostprijs van het goud te berekenen. Aangezien het overgrote deel van het goud in zacht gesteente zit, is het niet de verwachtin­g dat de kostprijs boven het gemiddelde van Iamgold zal liggen. Een milieu en sociale impactstud­ie zijn al in voorbereid­ing, om de gevolgen van een op te zetten mijn te berekenen.

Voor de staat Suriname is de lucratieve vondst goed nieuws, omdat het voor 30% participee­rt in de mijn. De Staat komt echter niet over de brug met investerin­gskapitaal, maar die zal door Iamgold worden voorgefina­ncierd. Nadat de mijn operatione­el is, zal het staatsaand­eel verrekend worden middels een nog op te stellen aflossings­regeling.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname