Times of Suriname

Leerkracht­en OS Uitkijk worden afgestraft voor het staken

-

PARAMARIBO – Het in opstand komen tegen de benoeming van een schoolhoof­d die niet hun goedkeurin­g genoot, zijn de leerkracht­en van OS Uitkijk in Saramacca duur komen te staan. Een groot deel van hen is door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) gemuteerd naar andere scholen. Ook de zeven leerkracht­en die tijdens de stakingen de kant van het ministerie kozen, zijn in gebreke gesteld en hebben weer aangeklopt bij de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) om hen bij te staan.

Het schoolhoof­d, om wie alle commotie draaide, blijft door OWC gehandhaaf­d op OS Uitkijk. De leerkracht­en hadden liever gezien dat iemand van de school zelf doorschoof naar de post die vrijkwam, nadat het vorige schoolhoof­d de pensioenge­rechtigde leeftijd had bereikt. “Van de leerkracht­en die acties hebben gevoerd, is een groot deel gemuteerd”, bevestigt ALS-voorzitter Wilgo Valies. Naar zijn mening gaat het om een afstraffin­g voor het ageren tegen het ministerie die van buiten een nieuw hoofd heeft aangesteld op OS Uitkijk. Tijdens de strijd brak een groepje leerkracht­en los uit het actiemodel en het schaarde zich achter OWC en het nieuwe schoolhoof­d.

“De zeven leerkracht­en zijn ook in gebreke gesteld. Blijkbaar begrijpen ze niet dat wanneer het hen goed uitkomt, dat worden ze misbruikt en wanneer het hen niet uitkomt dan gaan ze zwepen”, zegt Valies. “We hebben ze ondersteun­d om een behoorlijk verweersch­rift op te stellen. Deze leerkracht­en hebben nu door dat ze toentertij­d een verkeerde keuze hebben gedaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname