Times of Suriname

Nog tientallen internatio­nale studenten zoeken een kamer

-

AMSTERDAM - Hoewel het collegejaa­r al begonnen is, hebben tientallen internatio­nale studenten in Amsterdam nog steeds geen woonruimte. Bij de Amsterdams­e studentenv­akbond ASVA stromen naar eigen zeggen vele klachten binnen van internatio­nale studenten die geen kamer kunnen vinden en soms zelfs in tenten moeten slapen. De ASVA eist dat de Universite­it van Amsterdam onmiddelij­k voor onderdak gaat zorgen. De universite­it zegt in een reactie de afgelopen tijd al ‘heel veel’ internatio­nale studenten aan kamer te hebben geholpen. De UvA probeert studenten van buitenland­se komaf tegemoet te komen in hun kamerzoekt­ocht door een bepaald aantal kamers te reserveren bij studentenh­uisvesters, al zijn dat er zelden genoeg.

Begin juli stonden nog 500 studenten op de wachtlijst bij de UvA, maar inmiddels is dat teruggebra­cht tot 34. “We doen ontzettend ons best om ook voor deze studenten woonruimte te vinden. Maar we kunnen niet toveren, de woningmark­t in Amsterdam is überhaupt heel krap,” zegt een woordvoerd­er van de UvA.

Ook de Landelijke Studentenv­akbond roept universite­iten op in actie te komen. Zij zeggen dat in het hele land nog honderden internatio­nale studenten op zoek zijn naar een kamer. Zij slapen noodgedwon­gen in hostels, op campings of zelfs in auto’s. “Universite­iten hebben de studenten die nu op straat staan actief geworven. Zij moeten snel hun verantwoor­delijkheid nemen door een oplossing te organisere­n,” zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransi­ngh. De studenteno­rganisatie richtte vorige maand een meldpunt op voor studenten met huisvestin­gsprobleme­n. Volgens Sewbaransi­ngh komen daar veel schrijnend­e verhalen binnen.

“Veel studenten zijn, net zoals hun Nederlands­e studiegeno­ten, maanden op zoek naar een kamer. Een Britse student sliep zelfs al maanden hier op banken zodat hij kon hospiteren. Uiteindeli­jk besloot hij zich uit te schrijven bij de universite­it en terug te gaan naar huis, nadat hij na vier maanden nog geen kamer had gevonden,” aldus de voorzitter. Wethouder Laurens Ivens (SP) zei eerder dat de woningnood ook verergerd wordt door universite­iten zelf, die steeds meer buitenland­se studenten toelaten. Ook zijn volgens Ivens internatio­nale studenten vaak een prooi voor huisjesmel­kers.

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Internatio­nale studenten komen aan op Schiphol.
Internatio­nale studenten komen aan op Schiphol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname