Times of Suriname

MH17-brief van onder anderen Baudet ‘stuitend’

-

DEN HAAG - Een brief gericht aan Donald Trump waarin vorig jaar de onderzoeke­n van de OVV en het OM naar de ramp met vlucht MH17 werden weggezet als niet-onafhankel­ijk, was volgens minister Bert Koenders (Buitenland­se Zaken) “stuitend’’ en een vorm van desinforma­tie. De brief was medeondert­ekend door het huidige Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Koenders sprak voorafgaan­d aan het debat in de Tweede Kamer over de manier waarop MH17-verdachten berecht zullen worden. Volgens hem was de brief een aanval op de onafhankel­ijkheid van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Volgens Koenders raakte de brief “zonder enige redengevin­g het hart van onze institutie­s, de OVV en het OM’’. Het gaat om “hetzelfde type desinforma­tie’’ als uit Rusland is gehoord over de ramp met vlucht MH17, aldus de minister.

“Het is een beetje fellow-travellen’’, meent Koenders. De benaming fellow-travellers staat voor mensen die in de Sovjet-tijd geen lid waren van de communisti­sche partij maar het communisme wel steunden.

In de brief drong een groep onderteken­aars, onder wie Baudet, die toen nog geen Kamerlid was, aan op nieuw onderzoek bij de toen net gekozen Amerikaans president Trump. Het Nederlands­e onderzoek zou niet onafhankel­ijk en ook niet overtuigen­d zijn.

Overigens heeft Koenders Trump niet meer gehoord over de brief. “Integendee­l, de Verenigde Staten ondersteun­en juist heel erg wat we doen’’. Baudet zelf is woensdag niet bij het debat aanwezig. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname