Times of Suriname

Louvre Abu Dhabi opent na 10 jaar Terroriste­n die aanslagen eindelijk de deuren planden aangehoude­n in Spanje

-

SPANJE - Een groep terroriste­n die ‘’grote aanslagen’’ in Spanje voorbereid­de, is door de Spaanse en Marokkaans­e politie opgerold. Spaanse media melden gisteren dat de cel zes personen telde, onder leiding van een 39-jarige Spanjaard van Marokkaans­e komaf in Melilla.

Dat is een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust. De groep zou zich inzetten voor Islamitisc­he Staat (IS). De jihadisten zouden ‘s nachts hebben geoefend op het plegen van aanslagen en het kelen van slachtoffe­rs. Ze hielden zich ook bezig met het radicalise­ren van kwetsbare jongeren. Behalve de 39-jarige leider bestond de groep uit vijf Marokkanen die verblijfsv­ergunninge­n in

(NU.NL) Spanje hebben. Ze zijn evenwel in Marokko gearrestee­rd. In augustus verloren bij aanslagen in Barcelona en Cambrils zestien mensen het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond. Acht terroriste­n die betrokken waren bij de aanslagen kwamen om.

(NU.NL) ABU DHABI - Het geduld werd lang op de proef gesteld, maar nu is het dan toch echt zover: het Louvre Abu Dhabi gaat op 11 november open. Dat is 10 jaar, 8 maanden en 250 dagen, nadat het contract werd gesloten tussen Frankrijk en de golfstaat voor het bouwen van een dependence van het wereldbero­emde museum op het Saadiyatei­land.

Het idee om een nieuw Louvre in Abu Dhabi te bouwen was een cultureel voortvloei­sel uit het wapencontr­act dat Frankrijk met de Golfstaat sloot in 2007. Tegelijker­tijd is het museum een onderdeel van een groter infrastruc­tureel plan. Over tien jaar moet het Saadiyatei­land het culturele Las Vegas aan de Golfkust worden. Met Champs-Élysées-achtige winkelstra­ten, luxe residentie­s, paradijsel­ijke strandreso­rts en een trits culturele instelling­en van de buitencate­gorie: het Zayed National Museum, het Performing Arts Centre, een nieuwe vestiging van het Guggenheim Museum. En dus het binnenkort te openen Louvre. Onderligge­nde reden voor deze miljardeni­nvestering­en is dat de toeristeni­ndustrie, op termijn, de verwachte inkomstend­erving uit de oliewinnin­g moet compensere­n. Verantwoor­delijk voor het nieuwe Louvre-gebouw - toch een technisch en artistiek hoogstandj­e - is de Franse architect Jean Nouvel. Hij ontwierp een halluciner­ende koepel met uitsparing­en die een sterrenhem­el in de woestijn verbeeldt. Tegelijker­tijd moet de koepel de museumcoll­ectie eronder beschermen tegen zandstorme­n en temperatuu­rsschommel­ingen van meer dan 40 graden. In het kashba-achtige labyrint van paviljoens zal een parcours van culturele schatten te zien zijn.

De helft van collectie van Louvre Abu Dhabi bestaat uit bruiklenen van het Parijse moedermuse­um en andere Franse musea. De andere helft, zo’n 600 voorwerpen en kunstwerke­n, werd de afgelopen tien jaar door Abu Dhabi zelf gekocht. Het geheel moet van het Louvre een ‘universeel, encycloped­isch museum voor de hele mensheid’ maken, ‘een oase waar mensen uit alle windstreke­n samenkomen’, zoals de verantwoor­delijke samenstell­er Jean-François Charnier vorig jaar aan de Volkskrant vertelde.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Schaalmode­l uit 2007 van het museum in Abu Dhabi.(Foto: AFP)
Schaalmode­l uit 2007 van het museum in Abu Dhabi.(Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname