Times of Suriname

Russisch-Servisch complot oorzaak mislukte coup Montenegro

-

MONTENEGRO - In Montenegro begon gisteren het monsterpro­ces tegen een groep samenzweer­ders die vorig jaar een coup in het Balkanstaa­tje zou hebben beraamd. De verdenking­en gaan uit naar het Kremlin, dat de pro-westerse koers van het jongste Navo-lid laakt. Westerse autoriteit­en houden serieus rekening met het bestaan een Russisch-Servisch complot.

De Montenegri­jnen spreken van ‘het proces van de eeuw’. Veertien mensen staan terecht voor betrokkenh­eid bij de vermeende couppoging, onder wie negen Serviërs en twee spionnen van de Russische inlichting­endienst GROe. Ook twee oppositiel­eiders staan terecht in wat zij een politiek proces noemen. De aanklacht leest als een filmscenar­io. Het gezelschap was volgens de aanklager van plan om tijdens de verkiezing­en van vorig jaar oktober het parlement te bezetten, de premier te liquideren en een pro-Russische regering te installere­n. Het plot werd daags voor de verkiezing­en verijdeld, toen een van de samenzweer­ders zich aangaf bij de politie. ‘Het lijdt zeer weinig twijfel dat de Russen hierachter zitten’, liet Boris Johnson, de Britse minister van Buitenland­se Zaken, zich in een interview ontvallen. Naar verluidt besprak Johnson de zaak met zijn Amerikaans­e collega Rex Tillerson tijdens hun eerste ontmoeting. Normaal zou een land als Montenegro - een voormalig Joegoslavi­sche deelrepubl­iek met nog geen 700 duizend inwoners - geen gespreksst­of zijn voor ministers, maar sinds juni is het land Navo-lid.

Daarmee strekt het Navo-blok zich onafgebrok­en langs de noord-mediterran­e kust, van Portugal tot Syrië. Als militaire macht is Montenegro weliswaar verwaarloo­sbaar; geopolitie­k is zijn toetreding van grote waarde voor het westerse bondgenoot­schap, zeggen analisten.

Met een coup zou Rusland de Navo-toetreding hebben willen voorkomen, is de overtuigin­g van de aanklager. De twee spionnen, die bij verstek worden berecht, zouden huurlingen hebben geworven in Servië en die hebben voorzien van geld om wapens te kopen. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden. ‘Rusland ziet het Navo-lidmaatsch­ap van Montenegro als een strategisc­h en symbolisch verlies’, zegt Jelena Dzankic, onderzoeke­r aan het European University Institute in Florence.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Oud-premier Milo Dukanovic, op wie de vermeende aanslag was gericht. (Foto: EPA)
Oud-premier Milo Dukanovic, op wie de vermeende aanslag was gericht. (Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname