Times of Suriname

Zuid-Korea breidt luchtverde­diging uit wegens dreiging Noord-Korea

-

ZUID KOREA - Zuid-Korea gaat haar luchtverde­diging uitbreiden. Er worden meer draagraket­ten toegevoegd aan de verdedigin­gslinie. Dit werd bevestigd door AP.

Het besluit is een reactie op de zesde nucleaire test van buurland Noord-Korea. Leider Kim Jong-Un woonde een succesvoll­e proef met een waterstofb­om bij. De explosie had een aardbeving met een magnitude van 6,3 tot gevolg. De internatio­nale gemeenscha­p heeft de nieuwe nucleaire test van NoordKorea scherp veroordeel­d. De Japanse premier Shinzo Abe wil deze week in Vladivosto­k met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Russische president Vladimir Poetin in gesprek over de situatie op het Koreaanse schiereila­nd. In de Russische stad wordt momenteel een economisch forum gehouden, waar Poetin en Moon elkaar al spraken. De leider van Zuid-Korea liet weten dat de situatie onvoorspel­baar kon worden als NoordKorea niet stopt met provoceren. Rusland heeft eerder aangegeven bereid te zijn een nieuwe Amerikaans­e resolutie over Noord-Korea te ondersteun­en, mits de militaire spanningen niet escaleren en de resolutie gericht is op het vinden van een diplomatie­ke oplossing.

Poetin wil overigens olielevera­nties aan Noord-Korea vooralsnog niet stopzetten. Een dergelijke maatregel kan patiënten in NoordKorea­anse ziekenhuiz­en of andere burgers treffen, zou de Russische president volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap hebben verklaard. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil dat de VN-Veiligheid­sraad een olie-embargo instelt tegen Pyongyang. Dat moet het Noord-Koreaanse regime dwingen weer een dialoog aan te gaan. Poetin benadrukte eerder deze week dat zijn land slechts een verwaarloo­sbare hoeveelhei­d olie naar NoordKorea exporteert.

(NU.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname