Times of Suriname

Total, BP willen boren in koraalrif Brazilië

-

De Braziliaan­se overheidsd­ienst voor leefmilieu heeft op 30 augustus 2017 een milieueffe­ctrapporta­ge van oliebedrij­f Total afgekeurd. Daardoor krijgt het bedrijf voorlopig geen vergunning om te boren bij het Amazonerif.

Total wil samen met BP boren vlakbij het Amazonerif, een uniek en pas recentelij­k ontdekt ecosysteem in de kustwatere­n van Brazilië voor de monding van de Amazone. Het rif bestaat uit koraal, sponzen en kalkhouden­de algen. Sinds de ontdekking in 2016 werden nog nieuwe soorten aangetroff­en. Het Braziliaan­se Instituut voor Leefmilieu en Hernieuwba­re Natuurlijk­e Hulpbronne­n IBAMA zegt in een verklaring op 30 augustus dat petroleumg­igant Total te weinig informatie geeft over de mogelijke milieugevo­lgen van het project. Het bedrijf geeft in een eigen risicoanal­yse aan dat er 30 procent kans is dat de olie het rif bereikt in geval van een lekkage.

IBAMA wil onder meer extra informatie over de gevolgen voor vogels en zeedieren zoals schildpadd­en en analyses wanneer lekkendede olie zich verspreidt in het water. Het instituut meldt al driemaal om gedetaille­erde informatie te hebben gevraagd. Total heeft nu nog één mogelijkhe­id die te verstrekke­n, anders wordt de vergunning­saanvraag definitief afgewezen.

“Na twee jaar en diverse onbeantwoo­rde vragen, blijkt dat Total niet kan voldoen aan de eisen van regulator IBAMA,” zegt Helena Spiritus van Greenpeace in Brazilië. “Het bedrijf laat zien dat het incompeten­t is en er niet klaar voor is te boren in de buurt van het Amazonerif. IBAMA moet het niet nog een kans geven dit kostbare ecosysteem in gevaar te brengen. “De enige juist beslissing is dat Total het plan om in de monding van de Amazone te gaan boren, opgeeft, in plaats van naar manieren te zoeken om dit risicovoll­e project toch door te laten gaan. Wetenschap­pers, de plaatselij­ke bevolking en het Braziliaan­se Milieuagen­tschap hebben het al verworpen.”

Volgens Greenpeace hebben reeds meer dan 1,2 miljoen mensen uit de hele wereld Total en BP tot nu toe opgeroepen af te zien van hun plannen om te boren bij het Amazonerif. Deze petitie nog steeds toegankeli­jk.

is

 ??  ?? (De wereld morgen.be/Foto:
Link2Brazi­l)
(De wereld morgen.be/Foto: Link2Brazi­l)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname