Times of Suriname

Milieudefe­nsie vindt uitspraak recht hoopvol

- Een van de maximumsne­lheid borden, die geplaatst is door het huidige kabinet als maatregel tegen het bestrijden van maakt de luchtvervu­iling. (Foto: ANP)

DEN HAAG - De Nederlands­e staat moet meer doen tegen luchtvervu­iling. De rechter oordeelt dat er een luchtkwali­teitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgevin­g voldoet. “Het plan moet maatregele­n bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrij­dingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen”, aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag gisteren. Milieudefe­nsie eiste twee weken geleden in een kort geding dat de overheid snel maatregele­n moet nemen voor schonere en dus gezondere lucht. De milieuorga­nisatie wilde de overheid zo dwingen tot een actievere houding om de EU-normen tegen luchtvervu­iling te halen. Gisteren stelde de rechter Milieudefe­nsie volledig in het gelijk. Anne Knol, campagnele­ider duurzame mobiliteit Milieudefe­nsie reageert enthousias­t: ‘Dit is een regelrecht­e doorbraak voor gezonde lucht. We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervu­iling in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervu­iling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiën­ten is dit zeer hoopvol nieuws.’ De rechter bepaalde in het vonnis onder andere dat de Staat binnen twee weken een plan moet maken om ‘voorspelba­ar en aantoonbaa­r’ overal aan de Europese grenswaard­en te voldoen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregele­n genomen worden die leiden tot nieuwe overschrij­dingen van de wet. “Dit is een prachtuits­praak”, reageert advocaat Phon van den Biesen. ‘Het gebeurt zelden dat je eisen zo volledig worden overgenome­n door een rechter. Maar het werd ook wel hoog tijd.’

Van tevoren gaven deskundige­n milieudefe­nsie al een goede kans. Bovendien is de zaak perfect getimed tijdens de lopende kabinetsfo­rmatie. Milieudefe­nsie stelt dat Nederland al jaren laks is met het halen van de Europese normen voor stikstofdi­oxide en fijnstof. Door luchtvervu­iling leven mensen gemiddeld 13 maanden korter en is de kans groter op onder meer hart- en vaatziekte­n en longkanker. ‘We voeren al jaren actie voor schone lucht, maar de urgentie dringt niet door tot het Binnenhof’, zegt campagnele­ider Anne Knol. ‘Nederland heeft jarenlang van Brussel uitstel gekregen om aan de afspraken te voldoen, maar haalt de normen nog steeds niet.’ In mei 2016 spande Milieudefe­nsie een bodemproce­dure aan tegen de staat om schone lucht te eisen. Toen dit voorjaar nog steeds niet duidelijk was wanneer de zaak bij de Haagse rechtbank op de rol zou komen, werd het kort geding aangespann­en. Volgens campagnele­ider Knol heeft deze zaak een spoedeisen­d karakter, omdat er mensen ziek worden en eerder doodgaan door luchtvervu­iling. Op 14 december is de zitting van de bodemproce­dure.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname