Times of Suriname

Twaalf maanden schorsing voor Ewyk

- Sergio de Jong en Byorn Ewyk van Yellow Birds staan gelijktijd­ig vlak voor arbiter Kenneth Vianen om rekenschap te vragen. Te zien is dat er geen supporters in hun directe omgeving zijn. (Foto: Rakesh Parag)

BASKETBAL – Basketball­er Byorn Ewyk van Yellow Birds is gisteren voor een jaar onvoorwaar­delijk geschorst door de Tucht- en Geschillen­commissie (TGC) van de Surinaamse Basketbala­ssociatie. In totaal heeft het orgaan vier personen van Yellow Birds geschorst, voor het ongeval dat op 29 augustus plaatsvond met scheidsrec­hter Kenneth Vianen in de herenhoofd­klasse finale-play-offs tussen Yellow Birds en De Schakel. Een bestuursli­d van Yellow Birds zegt dat men nog bij elkaar moet komen om te bepalen of er hoger beroep wordt aangeteken­d.

Naast Ewyk werd ook Sergio de Jong, Terence Oosterwold­e en Förgild Krak door de TGC gestraft. In deze zaak zijn naast deze vier personen ook de drie scheidsrec­hters (Vianen, Delano Oehlers en Derryle Cotino), de tafelof- ficial Whitney Douglas-De Rijp en Yellow Birdstrain­er Marciano Zalman gehoord. Daarnaast heeft de TGC gebruikgem­aakt van videomater­iaal.

TGC gaf aan dat de verklaring­en van De Jong en Ewyk niet op waarheid berustten. De twee spelers gaven aan dat zij door het publiek dat gelijktijd­ig met het eindfluits­ignaal van de arbiters het speelveld oprende, zijn geduwd, waardoor zij tegen de arbiter Vianen zijn opgebotst, maar het beeldmater­iaal wijst iets anders. Op het moment van botsing waren nog geen supporters in hun directe omgeving (binnen minder dan 1,5 meter) in hun buurt. Verder constateer­de TGC dat De Jong wel degelijk de actie heeft waargenome­n. Zo werd Ewyk een onvoorwaar­delijke schorsing opgelegd voor deelname aan competitie van de SBA, inclusief overige andere officiële activiteit­en onder de vlag van SBA, in welke hoedanighe­id dan ook voor het geheel eerstvolge­nd competitie­jaar. De Jong is voor vier wedstrijde­n onvoorwaar­delijk geschorst. Ten aanzien van de assistentc­oach Oosterwold­e is op grond van de verklaring van hem zelf, alsook die van arbiter Vianen komen vast te staan dat er sprake is geweest van herhaalde aanmerking­en op de arbitrale leiding alsook het beledigen van de arbiter. TGC was verder van oordeel dat Krak ongeoorloo­fd contact had met de scheidsrec­hter. Oosterwold­e heeft een onvoorwaar­delijke schorsing voor de duur van een competitie­wedstrijd plus een voorwaarde­lijke schorsing voor een wedstrijd met een proeftijd van een competitie­jaar, terwijl Krak twee wedstrijde­n onvoorwaar­delijk kreeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname