Times of Suriname

Straten Miami veranderd in rivieren

-

MIAMI - Orkaan Irma heeft gisteren het vasteland van de Amerikaans­e staat Florida bereikt. Het oog van de storm ging bij Marco Island even ten zuiden van Naples aan de westkust aan land en trok daarna langs Naples. Er zijn ten minste drie doden gevallen.

Irma is nu een orkaan in de categorie 2 en gaat nog steeds gepaard met hevige regenval. Volgens het National Hurricane Center (HNC) worden er windsnelhe­den bereikt van ongeveer 175 kilometer per uur. De orkaan trekt verder in noordelijk­e richting. Voor Naples en omgeving is een waarschuwi­ng voor overstromi­ngen van kracht. Voor de omgeving van Miami aan de oostkust is een tornadowaa­rschuwing gegeven. De waarschuwi­ng geldt ook voor ruimtevaar­tcentrum Cape Canaveral. In de stad zijn zeker twee grote kranen afgebroken door de harde wind en straten staan blank. De stad is uitgestorv­en doordat de bevolking is geëvacueer­d. In de staat Florida zitten meer dan een miljoen mensen zonder stroom.

Verkeerson­gelukken door het slechte weer hebben al aan minstens drie mensen het leven gekost, zo meldt nieuwszend­er ABC. In Monroe County verongeluk­te een man toen hij de macht over het stuur van zijn vrachtwage­n verloor. Ook de twee andere doden vielen in het verkeer. De gouverneur van Florida, Rick Scott, maakt zich grote zorgen over de westkust van Florida, zo liet hij weten.

Het National Hurricane Center in Miami waarschuwt voor levensgeva­arlijke overstromi­ngen in het westen van Florida als gevolg van de orkaan. In de straten van Miami stond gisteren ongeveer 60 centimeter water. Volgens het NHC kan water in de straten plaatselij­k drie meter hoog komen te staan. Door de aanhoudend­e regenval zullen de komende dagen rivieren en kreken buiten hun oevers treden. Gebieden met veel reliëf moeten rekening houden met plotseling­e overstromi­ngen, zo waarschuwt het NHC. Tussen Fort Myers en Tampa moeten de achtergebl­even bewoners zich volgens de meteorolog­en voorbereid­en op vloedgolve­n van 4,5 meter hoog. De autoriteit­en verzoeken de inwoners met klem om binnen te blijven. De politie van Miami is inmiddels onbereikba­ar. Agenten zijn geëvacueer­d.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname