Times of Suriname

Inheemsen Zuid-Amerika maken zich op voor strijd Suriname nauw betrokken

-

PARAMARIBO - Inheemsen op het Zuid-Amerikaans­e continent zijn zich massaal aan het mobilisere­n. In diverse landen, waaronder ook in Suriname, komen diverse groepen in verzet tegen inbreuk op hun traditione­le woon- en leefgebied. De organisati­es, in ieder geval negen landen in Zuid-Amerika, gaan nu steeds meer richting gecoördine­erde acties om de regeringen in de diverse landen op de vingers te tikken.

bij een groter geheel als het gaat om vermeende schending van de tribale rechten. Het gebied in het Amazone regenwoud, dat de Braziliaan­se regering vorige maand heeft ontdaan van de beschermde status, grenst ten noorden aan Suriname. Het gebied, dat groter is dan Nederland, zal door de Braziliaan­se regering beschikbaa­r worden gesteld voor exploitati­e. Het is woongebied van de Wayapi inheemsen, die lange tijd teruggetro­kken van de westerse cultuur hebben geleefd, en die steeds meer onder druk komen te staan.

Ondertusse­n is ook de mobilisati­e begonnen vanuit de Inheemse Volkenorga­nisatie van het Amazonegeb­ied (COICA), om te protestere­n tegen de aanleg van een weg in Bolivia die dwars door een reservaat bekend als Tipnis, zal lopen. Het secretaria­at van COICA heeft ook zijn partners in Suriname geïnformee­rd over de actie, die moet voorkomen dat de 300 kilometer lange weg inbreuk pleegt op het woon- en leefgebied van zeker 14 duizend inheemsen van de Moxeños, Yurakarés en Chimanes. Voor 22 september hebben alle leden van COICA, waar ook de Surinaamse inheemse organisati­es bij zijn, een gecoördine­erd protest gepland. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname