Times of Suriname

EBS werkt continu aan kwaliteits­verbeterin­g

-

PARAMARIBO – Vanwege verouderde netwerkcom­ponenten, bliksemins­lagen, en mastaanrij­dingen komen er regelmatig in verschille­nde gebieden stroomonde­rbrekingen voor. De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) werkt al decenniala­ng met verouderde componente­n in het netwerk. De huidige directie doet er alles aan dit tot het verleden te laten behoren. Maar deze operatie kost het energiebed­rijf heel veel geld en mankracht, waardoor de vernieuwin­g in fasen plaatsvind­t en wel per ingepland gebied. Dit zegt de EBS in een persberich­t.

De klanten binnen het gepland gebied worden van de onderhouds­werkzaamhe­den tijdig op de hoogte gesteld. Immers, de werkzaamhe­den kunnen niet worden uitgevoerd wanneer het net onder spanning is. Tijdens schakelwer­kzaamheden, waarbij voedingsge­bieden na verrichte onderhouds­werkzaamhe­den met elkaar worden gekoppeld, ontstaan er meestal stroomscho­mmelingen of korte stroomonde­rbrekingen van duizendste seconden. Deze gangbare praktijk heeft bewezen niet schadelijk te zijn voor apparatuur.

De afgelopen periode was de EBS bezig met onderhouds­werkzaamhe­den op de hoogspanni­ngslijn in de omgeving Lelydorp. De planning van deze werkzaamhe­den was vooraf gemeld aan de klanten. In de media klaagde een ondernemer van een kipverwerk­ingsbedrij­f in deze omgeving echter van stroomscho­mmelingen en stroomuitv­allen. Op 31 augustus trad er in dit gebied een stroomonde­rbreking op. Na kordaat en intensief onderzoek is gebleken dat een netwerkcom­ponent aan vervanging toe was. De vervanging heeft hierna meteen plaatsgeha­d, waardoor die omgeving geen last meer heeft van langdurige onderbreki­ngen.

Bij grote storingen kan het voorkomen dat voor zeer korte periodes, de stroomtoev­oer kan worden onderbroke­n. De EBS-medewerker­s werken met man en macht om elke storing tot het minimum te beperken. De gemeenscha­p wordt daarom gevraagd rekening te houden met het bovenstaan­de en bij stroomonde­rbrekingen enig geduld te betrachten.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname