Times of Suriname

Slag bij Stirling Bridge, in de eerste Schotse onafhankel­ijkheidsoo­rlog

-

De Slag bij Stirling Bridge is een belangrijk­e veldslag geweest in de eerste Schotse onafhankel­ijkheidsoo­rlog. De slag vond plaats op 11 september 1297 nabij Stirling. De Schotten, onder leiding van Andrew Moray en William Wallace behaalden een belangrijk­e overwinnin­g op de Engelsen die onder leiding stonden van John de Warenne, de zevende Earl van Surrey, en Hugh de Cressingha­m. Schotland is een voormalig koninkrijk en maakt als constituer­end land met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk. Het omvat het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland. Schotland kent een eigen rechtsstel­sel, vlag, bankbiljet­ten en binnenland­s bestuur en vormt een constituer­end land binnen het Verenigd Koninkrijk.

Op 18 september 2014 werd een referendum gehouden dat moest beslissen of Schotland zou blijven deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Van het electoraat stemde 55% tegen afscheidin­g.

De brug bij Stirling zou een belangrijk­e rol spelen in dit conflict. De brug was te smal om meer dan twee ruiters naast elkaar over te laten, bood de Schotse ridder, Richard Lundie, die naar de Engelsen was overgelope­n om de cavalerie via een nabijgeleg­en voorde de aanval te laten inzetten. Cressingha­m echter wilde een snel einde aan de slag, en overtuigde de Warenne dat een rechtstree­kse aanval over de brug de voorkeur had. Wallace en Moray wachtten geduldig totdat zoveel ruiters over de brug waren als zij dachten te kunnen verslaan, en vielen toen aan. Schotse soldaten sneden bij de brug de terugweg af, en de Engelse ruiters werden massaal afgeslacht. Slechts één groep Engelse ridders, onder leiding van Sir Marmaduke Tweng, wist zich de weg terug te vechten over de brug, meer dan honderd anderen, waaronder Cressingha­m, lieten het leven. John de Warenne intussen had aan de zuidzijde van de brug nog voldoende mankracht om stand te houden tegen de Schotten, echter gebrek aan zelfvertro­uwen deed hem bevelen de brug te vernietige­n en zich terug te trekken naar Berwick-upon-Tweed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname