Times of Suriname

Jongere met migratieac­htergrond voelt niets voor baan bij politie: “Ik zou gezien worden als verrader”

-

AMSTERDAM- Jongeren met een migratieac­htergrond voelen niets voor een baan bij de politie, blijkt uit een onderzoek van Motivactio­n. Het imago van de politie is volgens sommige respondent­en zo slecht, dat ze vrezen dat hun banden met familie en vrienden eronder zouden lijden als zij agent zouden worden.

“Ik denk dat ze me zouden zien als een verrader en daardoor zou ik echt moeten verhuizen,” zegt bijvoorbee­ld een respondent met Antilliaan­se wortels in het onderzoek. Een Surinaamse geïntervie­wde: “Mensen zouden steeds zeggen dat je een slaaf van de staat bent geworden.” Motivactio­n voerde het onderzoek in 2016 uit in opdracht van de Nationale Politie. Die probeert al enkele jaren meer diversitei­t te creëren in het korps. De cijfers laten zien dat het daarmee de afgelopen tijd wat beter gaat: in 2013 was 10 procent van de aspiranten van een andere etnische afkomst; in 2016 was dat aandeel gestegen tot 19 procent. De politie streeft ernaar dat eind 2018 één op de vier nieuwe collega’s een ‘diverse’ achtergron­d heeft. Het gaat dan niet alleen om mensen met een andere etnische herkomst, maar bijvoorbee­ld ook om lhbt’ers en zijinstrom­ers. Uit de enquête van Motivactio­n blijkt dat 56 procent van de jongeren met een Turkse, Surinaamse, Marokkaans­e en Antilliaan­se achtergron­d ‘zeker niet’ bij de politie zou willen werken. Nog eens 27 procent antwoordt ‘waarschijn­lijk niet’ op die vraag. Als belangrijk­ste reden daarvoor noemen zij dat de politie discrimine­ert op basis van etnische herkomst. Zij verwachten dat zij daarvan zelf last krijgen als ze bij de politie werken. “Het merk politie is negatief geladen onder Nieuwe Nederlande­rs,” concludeer­t Motivactio­n. Dat maakt ook dat jongeren denken dat zij iets uit te leggen hebben thuis, als zij zich bij het politiekor­ps aansluiten.

De politie wijst erop dat het onderzoek enigszins is verouderd en dat er inmiddels al allerlei maatregele­n zijn genomen om de situatie te verbeteren. Zo zijn er voor elke eenheid ‘recruiters’ aangesteld die werven op diversitei­t en worden belangstel­lenden met een migratieac­htergrond beter voorbereid op de selectiepr­ocedure. Volgens korpschef Erik Akerboom is het “operatione­le noodzaak” dat de politie diverser wordt. “Dit om de verbinding met de samenlevin­g te houden. We willen een politie van iedereen zijn.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname