Times of Suriname

Onenigheid bonden over acties bij KLM

-

AMSTERDAM - Een deel van het cabinepers­oneel van KLM dreigt aanstaande vrijdag een werkonderb­reking van een uur te houden. Vakbond VNC wil zo afdwingen dat de luchtvaart­maatschapp­ij de onderhande­lingen over een nieuwe cao hervat.

VNC zegt genoeg te hebben van de voortduren­de ‘schijnbewe­gingen’ van KLM over de cabinebeze­tting op sommige lange vluchten.

Het bedrijf besloot vorig jaar, zeer tegen de zin van de bonden, bij vier op de tien vluchten naar verre bestemming­en een steward of stewardess minder in te zetten om kosten te besparen. De bonden voerden toen ook al actie. Daarop werd afgesproke­n dat de maatregel zou worden teruggedra­aid, mits de bonden mee zouden werken aan alternatie­ven om de productivi­teit te verhogen. In dat overleg kwam KLM onlangs met een eindbod, dat door VNC is afgewezen.

FNV Cabine is nog bezig zijn achterban te informeren over het eindbod van KLM. De leden kunnen daar van 13 tot en met 17 september hun oordeel over geven. De vakbond geeft daarbij een neutraal advies. Zij vindt het niet gepast om op te roepen tot acties, voordat de uitslag van de ledenraadp­leging bekend is. Positief aan het cao-voorstel is volgens FNV dat KLM voor het eerst in vijf jaar een structurel­e loonsverho­ging biedt, plus een verbeterde winstdelin­gsregeling. Maar over de toekomstig­e cabinebeze­tting op interconti­nentale vluchten verschilt ook FNV nog altijd flink van mening met de luchtvaart­maatschapp­ij.

KLM laat weten kennis te hebben genomen van de brief van VNC. Het bedrijf beraadt zich nog op een reactie, aldus een woordvoerd­er. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname