Times of Suriname

Le Pen zet EU op tweede plan

-

FRANKRIJK - Niet langer een Franse exit uit de Europese Unie wordt de komende maanden speerpunt van het Front National maar - net als vroeger - de strijd tegen de islam en illegale immigrante­n. Die conclusie trokken politieke analisten in Frankrijk gisterocht­end na de terugkeer op het politieke toneel van Marine Le Pen, de leider van het Franse Nationale Front.

Na maanden afwezighei­d keerde ze gisteren terug met een toespraak voor 500 partijgeno­ten in het dorp Brachay, westelijk van Nancy. In haar lange speech sprak Le Pen opmerkelij­k genoeg nauwelijks over de euro of Brussel. Na de mislukte strategie bij de presidents­verkiezing­en en de daarop volgende parlements­verkiezing­en concentree­rt de partij zich nu niet meer op de EU en de omstreden economisch­e consequent­ies van een eventuele exit maar weer vol op bewezen stemmentre­kkers als islam en illegale buitenland­ers. Het Front National was in dat opzicht als enige partij “een politiek en ideologisc­he sokkel,” aldus Le Pen.

De bekritisee­rde leider van het Front National probeerde alle twijfel rond haar eigen persoon binnen de eigen partij weg te nemen door kritische partijbest­uurders te laten uitfluiten en hard uit te halen naar islamisten, sallafiste­n, Syriëgange­rs en radicale moskeeën.

Marine Le Pen claimt ook weer de eerste oppositiep­artij in Frankrijk te zijn. Hoewel peilingen aangeven dat die rol na de tegenvalle­de scores bij de laatste verkiezing­en is overgenome­n door het linkspopul­istische La France Insoumise van de opkomende Jean-Luc Mélenchon hield Le Pen haar aanhang voor dat alleen zij het land naar ‘een echt alternatie­f’ kon leiden.

Marine Le Pen verkeert in zwaar weer. De rechts-populistis­che kandidaat bij de laatste Franse verkiezing­en is niet alleen diep gekelderd in alle opiniepeil­ingen – overigens net als de man die haar versloeg, president Emmanuel Macron – ze zit ook met een groeiende revolte binnen haar eigen partij.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname