Times of Suriname

Premier belooft dat Griekenlan­d in 2018 zonder steun verder kan

-

GRIEKENLAN­D - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft aan de bevolking beloofd dat Griekenlan­d in 2018 niet meer afhankelij­k zal zijn van internatio­nale financiële steun.

Verwacht wordt dat de Griekse economie met 2 procent zal groeien volgend jaar. Dat zal voor fiscale ruimte zorgen die de belastinge­n kan doen dalen. Tsipras beloofde in de noordelijk­e stad Thessaloni­ki dat de focus vooral op de arbeiders, kleine ondernemin­gen en de Griekse jongeren zal liggen, weet Reuters.

Tsipras sprak op de opening van de jaarlijkse internatio­nale handelsbeu­rs in Thessaloni­ki. De premier van de linkse regering onder leiding van Syriza zei dat Griekenlan­d “na acht jaar zonder steunpakke­tten en de verstikken­de controle” zal verder kunnen. “Dat is ons doel,” aldus Tsipras. Het huidige pakket steunmaatr­egelen bedraagt 86 miljard euro en verloopt volgend jaar.

Sinds 2010 kreeg Griekenlan­d al ongeveer 260 miljard euro aan steun uit de eurozone en het Internatio­nale Monetaire Fonds (IMF). In ruil moesten de verschille­nde Griekse regeringen drastisch besparen. Dat is ten koste gegaan van tienduizen­den jobs. De werklooshe­id in Griekenlan­d bedroeg in juni van dit jaar nog 21,2 procent. Maar de verwachtin­gen zijn dat de Griekse economie in 2018 met 2 procent zal aantrekken. Tsipras hoopt die economisch­e groei aan te wenden om de tewerkstel­ling te bevorderen en de braindrain tegen te gaan. De Griekse premier wil dit doen door subsidies uit te trekken voor bedrijven die jonge werknemers aannemen.

(AD/Foto: De Telegraaf.nl)

 ??  ?? De Griekse premier Alexis Tsipras.
De Griekse premier Alexis Tsipras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname