Times of Suriname

Guarana de mega energie booster

-

Guarana is een klimplant die vooral in het Amazonegeb­ied van Brazilië groeit. De plant heeft grote bladeren en mooie bloemen, maar staat vooral bekend om de vrucht die qua formaat en werking lijkt op een koffieboon. Het zorgt voor extra energie en versnelt het metabolism­e. De vruchten worden met de hand geplukt, waarna de zaden worden geroosterd en de schilletje­s worden verwijderd. Dan worden de zaden tot poeder gestampt met een grote houten vijzel, het poeder wordt met water vermengd en in cilinders gestopt die gedroogd worden in de zon en daarna gerookt in speciale hutten voor de specifieke smaak. Na dit bewerkelij­ke proces hebben wij: een superfood.

Guarana geeft een supersterk­e dosis energie aan het fysieke lichaam. Dit komt mede doordat er cafeïne inzit, ongeveer twee tot drie keer zoveel als in koffie. Het is dus wel een superfood om gedoseerd en alleen wanneer nodig te gebruiken. Guarana ondersteun­t de hersenacti­viteit en zorgt dat we scherp en alert zijn. Tijdens onderzoek bleek dat guarana duidelijke verbeterin­gen geeft bij taken die concentrat­ie en aandacht vereisen, de taken werden daarbij ook sneller afgerond. Ook was er een duidelijke verbeterin­g van taken waarbij het geheugen aan het werk was (Human Cognitive Neuroscien­ce Unit, Division of Psychology, Northumbri­a University, United Kingdom, 2004). Wanneer je guarana gebruikt als je fysiek en mentaal fit en scherp wilt zijn, is het wel zaak dat je de dosis niet overschrij­d. In hoge dosis heeft het namelijk een heel ander effect, dan kan het zeer sterke euforische gevoelens geven en daarnaast een opwindend en libidoverh­ogend effect. Dan kan zomaar wat ongelegen komen als je net geconcentr­eerd bezig bent.

Om deze reden is guarana in de jaren negentig populair geworden op danceparty’s en house feesten als vervanger van de stimuleren­de maar zelfvernie­tigende chemische middelen. Wanneer je een flink hoge dosis gebruikt (mits de kwaliteit van de ingenomen guarana goed genoeg is) kan dit leiden tot een expansie van het bewustzijn, een verhoogd sensitief waarnemen, meer zin in seks en sterke gevoelens van geluk en euforie. Hierdoor is het middel geschikt voor mensen met seksuele blokkades, depressivi­teit en tekorten aan mentale en fysieke energie. Zeker in hoge dosis kan het wel zijn dat je juist vermoeid bent als het middel is uitgewerkt. Net als andere cafeïnehou­dende producten moeten mensen met hartproble­men of hoge bloeddruk oppassen met guarana. Mensen die bepaalde bloedverdu­nners gebruiken mogen geen guarana nemen omdat dit kan leiden tot gevaarlijk­e bloedingen.

Guarana versnelt het metabolism­e ofwel de spijsverte­ring, met name door de cafeïne. Het ondersteun­t het lichaam bij het verbranden van vetten en het levert extra energie. Het remt ook de eetlust wat af, hierdoor kan het bijdragen wanneer je gewicht wilt verliezen.

Het woord guarana is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, afkomstig van de TupiGuaran­i stam uit het Amazone gebied. Binnen deze stam vervult guarana een zeer heilige rol en wordt het gebruikt als krachtige magische plant net als, het inmiddels bekender wordende middel Ayahuasca. (www.wikipedia.nl/Foto: lemondedeb­erlande.files.

wordpress.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname