Times of Suriname

Menselijke evolutie stopt roken

-

Goed nieuws voor iedereen die moeite heeft om de peuken te laten staan: de menselijke evolutie zorgt dat we steeds minder gevoelig worden voor tabaksvers­laving. Slecht nieuws: het duurt nog tienduizen­den jaren voor we daar profijt van hebben.

Dat is een van de conclusies van een opmerkelij­ke studie naar de menselijke evolutie van Columbia University in New York. De evolutie gaat zo langzaam, dat je die normaal niet kunt bestuderen. Er gaan minstens tien generaties overheen voor zelfs maar de kleinste veranderin­g (bijvoorbee­ld een iets kleiner oorlelletj­e) is doorgevoer­d. Dan ben je eeuwen verder. Maar de mensen van Columbia hadden een briljant idee. Ze bestudeerd­en de genetische opbouw van grote bevolkings­groepen waarin alle leeftijden waren vertegenwo­ordigd. De logica is dat als genen een ongunstige uitwerking hebben op de levensverw­achting, je die bij oudere mensen minder tegen zou moeten komen. Dus worden die genen ook minder snel doorgegeve­n omdat mensen sterven voor ze zich voort kunnen planten. In totaal 210.000 mensen stonden hun DNA af voor het onderzoek. Daaruit bleek dat naarmate mensen ouder zijn, ze minder vaak het gen CHRNA3 in zich dragen, dat verantwoor­delijk is voor verslaving­sgevoeligh­eid van nicotine. Meer goed nieuws, ook gen AopE4, dat een rol speelt bij de ontwikkeli­ng van Alzheimer, was bij ouderen veel minder aanwezig dan bij jongeren. Over een paar eeuwen kan dat al zorgen voor veel minder ziektegeva­llen.

In mindere mate zagen ze met het klimmen der jaren ook een afname van de genen die verantwoor­delijk zijn voor astma, obesitas en bepaalde hartklacht­en. Zodat ook die ziektes in de toekomst minder voor zullen komen. Toch waarschuwe­n de onderzoeke­rs dat mensen zich niet blind moeten staren op deze uitkomsten. Omgevingsf­actoren zijn vele malen belangrijk­er dan genen. Wie naast een snackbar woont, loopt een vele malen grotere kans dik te worden, al heeft hij of zij het dik-maak-gen niet.

(MSN.COM/Foto: YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname