Times of Suriname

Welzijn tevreden over verloop gesprekken met Nickeriaan­se ondernemer­s

-

NICKERIE – De minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T), Ferdinand Welzijn, heeft op vrijdag 8 en zaterdag 9 september in Nickerie gesprekken gevoerd met stakeholde­rs uit het bedrijfsle­ven. De bewindsman heeft samen met zijn gevolg, bestaande uit de directeur van HI en T , Reyna Revales, en zijn beleidsadv­iseurs Wilgo Bilkerdijk en Gilbert van Dijk, de noden en grieven van ondernemer­s die diverse branches vertegenwo­ordigen, aangehoord.

De gesprekken vingen vrijdagavo­nd aan in het Burger Informatie Centrum met marktverko­pers en winkeliers. Zaterdag heeft de minister diverse groepen afzonderli­jk ontvangen, namelijk de boeren belangenor­ganisatie, Surinaamse Padieboere­n Associatie (SPBA) en de Vereniging van Padie Producente­n (VPP). Daarna volgden de padie-opkopers, verwerkers en exporteurs. De reeks van gesprekken is afgesloten met de spelers in de horeca en toerismese­ctor. Minister Welzijn zei na de bespreking­en aan de krant dat hij en zijn team zeer tevreden zijn over de wijze waarop de gesprekken zijn verlopen. “We hebben goede discussies gehad en er zijn concrete voorstelle­n gedaan”, aldus de minister. Hij gaf aan behoorlijk wat huiswerk te hebben meegekrege­n van de ondernemer­s. Hij voegde er snel aan toe dat het niet alleen voor zijn ministerie bedoeld is, maar voor de totale regering om aan zaken te werken zodat binnen het geheel het ondernemer­schap bevorderd kan worden. Dit, om de economisch­e bedrijvigh­eid in het district op gang te kunnen houden zodat ook de sectoren die van groot belang zijn, kunnen groeien.

Minister Welzijn heeft voor deze week en de volgende week afspraken gemaakt met ondernemer­s, die naar Paramaribo zullen afreizen om zaken van diverse sectoren te bespreken. Via het ministerie van HI en T zijn contacten gelegd met de andere ministerie­s om ook met hun om de tafel te gaan zitten en concreet de problemen die zijn aangekaart op te lossen. De problemen variëren van padiekafve­rbranding tot klachten van exporteurs over de lange wachttijd en de kosten die gepaard gaan met het afhandelen van containers bij de douane. “Met de Douane zullen we rond de tafel gaan zitten om te kijken op welke manier deze zaken zodanig verlaagd kunnen worden, zodat de boeren ook een betere prijs kunnen krijgen voor hun padie”, legt Welzijn uit aan de krant. De bewindsman zegt goede follow-up te willen geven aan dat wat is afgesproke­n met de ondernemer­s. Minister Welzijn heeft vrijdagmid­dag als eerste activiteit tijdens zijn bezoek in het rijstdistr­ict de roadshow van de Pansa Group geopend op het pleintje tegenover het Brasa- en het Volksplein. Het bezoek van de bewindsman en gevolg heeft ook te maken met de ondersteun­ing aan kleine ondernemer­s.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname