Times of Suriname

Irma eist ook tien levens in Cuba

-

CUBA - De orkaan Irma heeft zondag en maandag ook tien levens geëist in Cuba. Het totale dodental van de inmiddels tropische storm is daarmee opgelopen tot 38.

De Cubaanse overheid maakte het dodental maandagmid­dag bekend. Het eiland is zwaar getroffen door de storm. Onder meer in de hoofdstad Havanna staan straten onder water en zijn huizen verwoest.

Irma trekt sinds vorige week over het Caraïbisch gebied en de Verenigde Staten. Momenteel ondervinde­n de staten Florida en Georgia overlast van Irma, die naar verwachtin­g verder trekt oostelijke richting Alabama. Maandag zwakte Irma verder af van een orkaan naar een tropische storm. Naar verwachtin­g neemt de storm nog verder in kracht af, tot sprake is van een tropische depressie.

Eind vorige week trok Irma als orkaan in de zwaarste categorie vijf over het Nederlands­e gedeelte van Sint Maarten, waar grote schade werd aangericht. Vier mensen kwamen om het leven. Koning Willem-Alexander bracht maandag een bezoek aan het eiland. Hij sprak er onder meer met premier William Marlin en hij bezocht een ziekenhuis. Maandag sprak de koning al op Curaçao met leden van de Nederlands­e luchtmacht. Vandaag reist hij verder naar Saba en Sint-Eustatius, die ook werden getroffen door de storm.

Die laatste twee eilanden maken als bijzondere gemeenten deel uit van Nederland. Sint Maarten functionee­rt als zelfstandi­g land binnen het Nederlands­e koninkrijk. Nederland stuurt de komende dagen hulpgoeder­en en reddingswe­rkers naar het eiland.

Vanuit Eindhoven vertrok maandagmid­dag een toestel met 204 hulpverlen­ers en militairen naar Curaçao. Van daaruit zullen zij met kleinere toestellen naar SintMaarte­n worden gevlogen. Zo’n honderd Nederlande­rs die op het eiland verbleven, zijn maandag teruggekee­rd. Het ging voornameli­jk om toeristen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname