Times of Suriname

Orgaandona­ties van jong meisje zorgen voor record

-

Orgaandono­ren kunnen levens redden. Het wel heel bijzondere bewijs is een 13-jarig meisje uit Engeland, dat in 2012 overleed aan een herseninfa­rct. Haar organen redden in de afgelopen periode in totaal acht mensen, een prachtig verhaal in de wereld van het orgaandono­rschap.

Onder de acht gelukkigen bevonden zich vijf kinderen. Zij kunnen dankzij Jemima Layzell weer verder met hun nog jonge levens. Vanaf haar dood in 2012 doneerde Jemima onder meer haar gezonde hart, longen, nieren en lever. De ouders van het gestorven Engelse meisje gaven aan dat „ze erg trots zou zijn geweest op haar nalatensch­ap.” Ze omschreven hun dochter als een slim en creatief meisje.

De NHS Blood and Transplant (NHSBT), een organisati­eonderdeel van het Britse Department of Health, gaf aan dat er nooit eerder een donor is geweest die zoveel mensen heeft geholpen. Normaal gesproken resulteert een gemiddelde orgaandona­tie in zo een 2,6 transplant­aties, de speciale donatie van Jemima zit daar dus ruim boven.

Het verhaal van Jemima is triest, maar heeft dus ook een mooie kant. Nadat ze instortte tijdens de voorbereid­ing van haar moeders verjaardag, overleed ze enkele dagen later in een ziekenhuis in de Engelse stad Bristol. Een ontzettend tragisch verhaal, maar haar nalatensch­ap maakt van het jonge meisje een ware heldin. Een voorbeeld voor vele anderen.

De ouders van Jemima, Sophy en Harvey Layzell, spraken een aantal weken voor haar dood met haar over orgaandono­rschap. Nadat een kennis overleed tijdens een fataal auto-ongeluk kwam het onderwerp ter sprake. Hoewel Jemima er nooit eerder van had gehoord en het een spannend idee vond, zag ze volgens haar ouders wel het belang in. De beslissing om de organen van hun overleden dochter te doneren was niet makkelijk voor Sophy en Harvey Layzell. “Maar ‘nee’ zeggen tegen orgaandono­rschap zou de kans op leven van acht mensen enorm beïnvloede­n”, zo vertelde de moeder aan de BBC.

Inmiddels zetten beide ouders zich in voor orgaandono­rschap en onderstrep­en ze het belang van het bespreekba­ar maken van het onderwerp binnen families. “Het instinct van iedere ouder is om ‘nee’ te zeggen, omdat we onze kinderen vooral willen beschermen. Maar zonder de voorkennis die wij hadden van Jemima’s wens, hadden we nooit ‘ja’ kunnen zeggen.” De organen van Jemima Layzell uit het Engelse Somerset zorgen er nu voor dat acht verschille­nde mensen weer kunnen dromen. Een mooiere erfenis is er bijna niet.

(Metrotime)

1980 - Militaire staatsgree­p in Turkije.

1909 - De Duitser Max Wolf maakt de eerste fotografis­che opname van de komeet Halley. 1970 - Lancering van Loena 16, het eerste onbemande ruimtetuig dat bodemmonst­ers van de maan naar de aarde terugbreng­t.

1980 -

Yao Ming (Shanghai, 12 september 1980) is een 2,29 meter lange Chinese basketball­er die speelde bij de Houston Rockets, een team uit de NBA. Ming speelde op de center positie en groeide in acht seizoenen uit tot een ster in de NBA. Tijdens een persconfer­entie op 20 juli 2011 in Shanghai maakte Ming bekend te stoppen met basketbal. Reden voor het stoppen waren aanhoudend­e blessures die Ming al langere tijd aan de kant hielden. Hij is getrouwd met Ye Li, een Chinese basketbals­peelster, die hij ontmoette toen hij 17 jaar oud was. Hun verloving werd voor het eerst openbaar gemaakt toen ze samen op de ceremonie verschenen van de Olympische Zomerspele­n in Athene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname