Times of Suriname

Boerinnen in het zonnetje gezet

-

Op de tweede zaterdag van september is het Dag van de Boerin. Op deze dag geven de boerinnen elkaar compliment­en en zetten ze elkaar even in de schijnwerp­ers. Het begon met ansichtkaa­rtjes, maar inmiddels sturen de boerinnen elkaar verwenpakk­etten. Op Twitter showen de boerinnen elkaar de pakketten die ze hebben binnengekr­egen. De dag is vijf jaar geleden bedacht door Gerda Briene, pluimveeho­udster uit het Overijssel­se Wierden. Het begon allemaal met een simpele tweet van haar. Ze verstuurde op Twitter een bericht met de stelling: dit is de Dag van de Boerin. Haar tweet werd direct opgepikt door de toenmalige staatssecr­etaris Sharon Dijksma en een aantal Kamerleden.

“Een boerin is eigenlijk een koorddanse­r die tegelijker­tijd aan het jongleren is. Er komen steeds meer ballen bij die in de lucht moeten worden gehouden. Het werk is nooit af”, vertelt Gerda tegen Boerenleve­n. Met deze dag wil Gerda duidelijk maken dat boerinnen ertoe doen. “Je bent belangrijk, wees trots op jezelf want daar is alle reden voor.”

Gerda hoopt dat de buitenwere­ld de Dag van de Boerin ook oppakt, door bijvoorbee­ld de agrarische industrie, de zuivelcoöp­eraties, veevoederb­edrijven en de vleesverwe­rkers. Maar ook door de supermarkt­en. “Wij zorgen ervoor dat de schappen vol liggen met melk, appels en vlees. Allemaal producten van topkwalite­it. De inzet van de boerin is onontbeerl­ijk.” (Metrotime/Foto:metrotime. be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname